EU planira deblokirati milijardu eura pomoći Ukrajini

Ukrajina, koja je 2014. zapala u duboku ekonomsku krizu, do sada je dobila 2,8 milijardi eura pomoći EU-a (EPA)

Evropska unija planira izdvojiti milijardu eura Ukrajini gdje se na istoku vodi oružani sukob i koja jedva izlazi iz ozbiljne ekonomske krize, navodi se u memorandumu koji su potpisali zvaničnici Kijeva i Brisela.

Ta pomoć se daje uz uvjet da Kijev sprovede mjere za borbu protiv korupcije i da Međunarodni monetarni fond obnovi finansiranje Ukrajine, rekao je novinarimaa potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Među traženim mjerama je da Ukrajina osiguran dovoljno finansiranje za osnivanje suda specijaliziranog za pitanja korupcije i uspostavi elektronski sistem provjere prijavljenih sredstava ukrajinskih funkcionera, prenosi agencija Beta.

Rast privrede

Ako se te mjere ispune, EU će deblokirati ta sredstva u obliku dugoročnih zajmova, od kojih bi prva tranša od 500 miliona eura mogla biti oslobođena do kraja ove godine a druga na proljeće 2019, rekao je on.

“Vidimo da ukrajinska privreda ponovo raste i očekujemo rast BDP-a od 3,5 posto ove godine”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije.

Ukrajina, koja je 2014. zapala u duboku ekonomsku krizu, do sada je dobila 2,8 milijardi eura pomoći EU-a, prema saopćenju Evropske komisije u Ukrajini.

Brisel je, međutim, prošle godine odbio da oslobodi dodatnu tranšu pomoći od 600 miliona dolara Kijevu zato što nije ispunio potrebne uvjete.

Izvor: Agencije