EU: Pismo Trumpa je podrška dijalogu Beograda i Prištine

Kocijančić kaže da je u toku rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije (Screenshot / YouTube)

Pismo predsednika SAD Donalda Trumpa upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću i Hashimu Thaciju Evropska unija vidi kao znak podrše i ohrabrenja dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančić.

”Mi to pismo vidimo kao signal podrške i ohrabrenja SAD za dijalog koji se vodi pod okriljem EU”, poručila je Kocijančić.

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Thaci uz posredovanje Visoke predstavnice Federice Mogherini, a sa su SAD “važan partner” u tom procesu, istakla je ona.

Jasni parametri EU

Na pitanje novinara da li je inicijativa SAD, čiji su zvaničnici podržali promenu granca Kosova i Srbije, u suprotnosti sa stavom Saveta EU i da kao takva ”više šteti nego što pomaže” dijalogu, Kocijančić je ponovila da EU ima ”jasne parametre” kada je u pitanju moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

”Rad je u toku na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice”, zaključila je Kocijančić.

U Evropskoj komisiji dodaju da je pitanje dijaloga Beograda i Prištine bila tema razgovora predsednika Jean-Claudea Junckera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Navodi se da je tom prilikom predsednik Evropske komisije ohrabrio nastavak dijaloga kao i dalje regionalne integracije Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije