EU osuđuje Trumpove sankcije protiv ICC-a

Evropska unija osuđuje sankcije protiv uposlenika ICC-a i njihovih porodica (EPA)

Evropska unija izrazila je u utorak zabrinutost zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa od 11. juna da odobri sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda (ICC), ocijenivši da su bilo kakve kaznene mjere “neprihvatljive i bez presedana”.

Unija je, također, upozorila da ta odluka pokazuje da je “međunarodni poredak utemeljen na pravilima suočen s povećanim pritiskom”, što je aluzija na činjenicu da je Trump povukao SAD iz niza međunarodnih sporazuma, prenosi Hina.

‘Neprihvatljivo i bez presedana’

Trump je odobrio američke ekonomske sankcije i ograničenja putovanja za djelatnike ICC-a koji sudjeluju u istrazi o tome jesu li američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

“Evropska unija izražava zabrinutost zbog najavljenih mjera i ponovno potvrđuje svoju beskompromisnu podršku ICC-u”, navodi se u saopćenju.

Unija osuđuje sankcije protiv uposlenika ICC-a i njihovih porodica, kao i osoba koje su povezane s ICC-om kao “neprihvatljive i bez presedana” te poziva SAD da promijeni stav.

Ranije je ICC izrazio nezadovoljstvo odlukom Trumpa o uvođenju ekonomskih sankcija dužnosnicima ovog suda kako bi odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika.

Predsjednik skupštine zemalja članica ICC-a, sudija O-Gon Kwon, odbacio je u saopćenju mjere koje “koče naše zajedničke napore u borbi s nekažnjavanjem zločina i naša nastojanja da privedemo pravdi počinitelje masovnih zločina”.

Trump koji je više puta kritizirao ICC, dodatno je povisio ton odobrivši ekonomske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.

Trumpov odgovor sudu u Hagu

“Kao dio nepokolebljive predanosti predsjednika Donalda J. Trumpa zaštiti američkih vojnika i odbrani našeg nacionalnog suvereniteta, predsjednik je odobrio ekonomske sankcije protiv službenika ICC-a koji su direktno bili angažirani na istraživanju ili procesuiranju američkog vojnog osoblja bez pristanka SAD-a. Predsjednik je, također, odobrio proširenje viznih ograničenja protiv službenika ICC-a i članova njihovih porodica”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Ovo je direktan odgovor na odluku koju je sud sa sjedištem u Hagu donio u martu i kojom odobrava pokretanje istrage za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu, unatoč protivljenju Trumpove administracije.

Izvor: Agencije