EU osudio Trumpovu odluku o protivpješadijskim minama

Ponovna dozvola za upotrebu mina negativno utječe na međunarodni poredak zasnovan na propisima, smatra Borrell (Arhiva)

Evropska unija osudila je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojnicima dozvoli upotrebu protivpješadijskih mina izvan Korejskog poluotoka, javio je AP.

“Njihova upotreba na bilo kojem mjestu, u bilo kojem trenutku i od bilo koga ostaje potpuno neprihvatljiva za Evropsku uniju”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Rekao je i da se tom američkom odlukom podrivaju svjetski propisi protiv protivpješadijskih mina koji su omogućili da se spase deseci hiljada ljudi u posljednjih 20 godina, prenijela je Beta.

“Većina žrtava tih mina jesu djeca. To oružje nekompatibilno je s međunarodnim humanitarnim pravom”, podsjetio je Borrell.

Sve zemlje članice Evropske unije pristupile su Konvenciji o zabrani protivpješadijskih mina, koja ima 164 potpisnice. 

Ukidanje posljednjih restrikcija

“Evropska unija i SAD važni su donatori za pomoć borbi protiv mina u svijetu, podržavaju deminiranje, obavještavanje o rizicima vezanim za mine, pružanje pomoći žrtvama i uništenje zaliha”, dodao je Borrell.

Prema njegovim riječima, ponovna dozvola upotrebe tih mina nije samo direktno u suprotnosti s tim djelima nego negativno utječe na međunarodni poredak zasnovan na propisima.

“EU računa na SAD da ostane partner i prvi u pružanju pomoći u borbi protiv mina”, zaključio je Borrell.

Trump je u petak ukinuo posljednje restrikcije uvedene američkoj vladi 2014. za upotrebu protivpješadijskih mina i dozvolio upotrebu nove generacije tih naprava, koje, navodno, mogu poštedjeti civilno stanovništvo.

Izvor: Agencije