Oglasi

EU osudila upotrebu ruskih vojnih snaga u Azovskom moru

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao da EU nastavlja sprovoditi ekonomske sankcije usmjerene prema Rusiji.
Donald Tusk je ranije pobjeđivao na izborima u Poljskoj jer je doživljavan kao čovjek iz narodaEPA

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kaže da su lideri EU-a ujedinjeni u osudi upotrebe vojnih snaga Rusije u Azovskom moru.

”Evropsko vijeće je jedinstveno u uvjerenju da nema opravdanja za upotrebu vojne sile od strane Rusije. Zahtijevamo da se ukrajinski mornari odmah puste. Rusija ne smije da ograničava slobodu plovidbe kroz Kerčki moreuz”, poručio je Tusk.

Ekonomske sankcije protiv Rusije

On je najavio da će EU nastaviti da prati dešavanja u Azovskom moru i da će osigurati dodatnu pomoć pogođenom regionu.

Predsjednik Evropskog vijeća je dodao i da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron na samitu u Briselu izvjestili EU lidere o primjeni Sporazuma iz Minska.

”Odlučili smo da produžimo naše ekonomske sankcije protiv Rusije obzirom da nije bilo napretka u primjeni Sporazuma iz Minska”, zaključio je Tusk.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.