Oglasi

EU oštro osudila pogubljenje 37 osoba u Saudijskoj Arabiji

Smatramo da ova okrutna i neljudska kazna nema odvraćajući učinak, poručila je Federica Mogherini.
Federica MogheriniMogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnjeEPA - Arhiva

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini osudila je jučerašnja izvršenja smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji te poručila kako EU najoštrije osuđuje i načelno se protivi smrtnoj kazni. 

Kako prenosi Anadolija, Mogherini je u pisanom saopštenju osudila jučerašnje pogubljenje 37 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji te poručila kako bi ova situacija mogla izazvati sukobe između mesheba. 

“Evropska unija najoštrije osuđuje i načelno se protivi smrtnoj kazni. Smatramo da ova okrutna i neljudska kazna nema odvraćajući učinak”, poručila je Mogherini. 

'Osuđeni na lažnim suđenjima'

U Saudijskoj Arabiji jučer je pogubljeno 37 osoba zbog optužbi za terorizam. Jedna od njih je poslije razapeta.

Svi pogubljeni su bili državljani Saudijske Arabije. 

Amnesty International naveo je kako su smaknuti većinom pripadnici šiitske zajednice, „osuđeni na lažnim suđenjima, koja su protivna međunarodnim standardima poštenih procesa i koja su se oslonila na priznanja kroz mučenje“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.