EU, OSCE i SAD upozorili zvaničnike: Predstavljate državu, a ne entitet

Evropska komisija istakla je da javna uprava u Bosni i Hercegovini treba postati profesionalnija, nezavisnija i depolitiziranija (Fena)

Ambasade Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputile su pismo državnim zvaničnicima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik prije osam dana. 

Na adrese državnih zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine koji su se odazvali telefonskom pozivu iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije da dođu na skup u Istočnom Sarajevu povodom odluke srpskih predstavnika vlasti o blokiranju odlučivanja u državnim institucijama stiglo je pismo upozorenja iz ambasada EU-a, OSCE-a i SAD-a.

Pismo potpisuju ambasador Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathaleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini Ellen Germain.

Oni su u pismu upozorili državne službenike i ostale zvaničnike koji su prisustvovali sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost, ali i nezavisnost institucija koje predstavljaju, prenosi Klix.

Politički skup koji ugrožava nezavisnost i nepristranost

Evropska komisija naglasila je da javna uprava u Bosni i Hercegovini treba postati profesionalnija, nezavisnija i depolitiziranija te da se u tom kontekstu državni službenici i ostali imenovani zvaničnici na nivou države moraju pridržavati najviših profesionalnih standarda neophodnih za funkcije koje obavljaju.

“Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta”, navodi se u pismu.

Ambasadori su rekli da je neprihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put da državni službenici i ostali funkcioneri učestvuju na političkom skupu koju ugrožava njihovu nezavisnost i nepristranost. 

Sastanak u Istočnom Sarajevu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik 20. februara održao je sastanak s predstavnicima vlasti iz RS-a na nivou Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Tada je rekao da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine neće glasati za odluke, potvrdivši blokadu u državnim institucijama zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

“Odlučivanje se odnosi na oba doma Parlamentarne skupštine, komisije, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Savjet ministara Bosne i Hercegovine i u tom pogledu odluke neće biti usvajane. Što se tiče drugih nivoa, za sada se sve ostavlja u redovnoj aktivnosti.”

Bez PDP-a i SDS-a

Iako se očekivalo, na sastanku nije bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, a, uz Dodika, sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, također iz SNSD-a.

Na sastanku je bio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović i Mirko Šarović, koji su i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije