EU opredijelio Srbiji bespovratnih 70 miliona eura

Finansijski sporazum potpisan je u petak u Beogradu (Tanjug)

Evropska unija opredijelila je Srbiji 70 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru prvog dijela IPA programa za 2020, a finansijski sporazum o tome potpisan je u petak u Beogradu.

Sporazum su potpisali ministrica za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorica Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU-a u Srbiji Sem Fabrizi, a ceremoniju potpisivanja posredstvom videolinka pratio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

U fokusu prvog dijela IPA programa za 2020. jesu lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje, prenosi Tanjug.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove, opredijeljeno je 30 miliona eura za do 450 mikropreduzeća, startupe i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regijama Srbije.

Podrška Srbiji u pristupanju EU-u

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagiranje na zarazne bolesti nakon pandemije korona virusa, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredijeljeno 25 miliona eura.

Preostalih 15 miliona eura iz tog sporazuma opredijeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU-u, i to za podršku srbijanskim institucijama za uspješno vođenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju jesu da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene usaglašavati domaće propise s EU-om i okončaju pristupne pregovore u svojim područjima.

Također, očekuje se poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom plina i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju plina, kao i ispunjenje uvjeta za pristupanje carinskoj uniji.

Izvor: Agencije