EU opet o Zapadnom Balkanu i proširenju

Proces proširenja Evropske unije trenutno je zaustavljen (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana razgovarat će u utorak u Briselu o procesu eurointegracija i politici proširenja Evropske unije.

“Parlamentarci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući i čelnike političkih i parlamentarnih grupa, zajedno s evropskim parlamentarcima, razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU-a”, navali su u EP-u, prenio je Tanjug.

Okrugli sto o pristupanja Zapadnog Balkana Uniji otvorit će predsjednik EP-a David Sassoli i evropski povjerenik za proširenje i dobrosusjedsku saradnju Oliver Varhelyi.

U EP-u napominju da je ovo prva zvanična posjeta Varhelyia Parlamentu otkada je postavljen na tu dužnost.

Razgovori pred zagrebački samit

Zastupnicima EP-a i nacionalnih parlamenata zemlja regije obratit će se i novoimenovani izvjestilac EP-a za Zapadni Balkan Tonino Picula.

Picula je na tu funkciju izabran ususret samita EU – Zapadni Balkan, koji je planiran da se održi u Zagrebu u maju 2020. godine, kako bi izradio preporuke EP-a za Vijeće EU-a i Evropsku komisiju o otvaranju pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i davanju novog zamaha procesu proširenja.

U diskusiji s parlamentarcima sa Zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci EP-a zaduženi za zemlje regije te predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju s državama Zapadnog Balkana.

U srijedu, predsjedavajući Vanjskopolitičkog odbora EP-a David McAllister održat će konferenciju za medije na temu politike proširenja EU-a i perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije