Oglasi

EU: Ograničiti priliv čelika preusmjerenog sa američkog tržišta

Mjerama je predviđeno da Evropska unija nametne porez od 25 posto na 23 kategorije proizvoda ukoliko uvoz pređe trogodišnji prosjek.
Evropska unija strahuje da će čelik iz cijelog svijeta koji je trebao otići u SAD biti preusmjeren na njeno tržišteEPA Ilustracija

Evropska unija je najavila uvođenje mera kojima namerava da zaštiti svoje tržište čelika nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele porez na uvoz metala.

Administracija Donalda Trumpa ove godine je uvela tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz nekoliko zemalja, uključujući i 28 članica EU-a.

To je dovelo do straha u EU da će čelik iz celog sveta koji je trebalo da bude izvezen u SAD biti preusmeren na njeno tržište.

Privremene mjere bezbjednosti

"Nemamo drugog izbora nego da uvedemo privremene mere bezbednosti kako bismo zaštitili našu industriju od porasta uvoza", kazala je Cecilia Malmstrom, evropska komesarka za trgovinu.

Merama je predviđeno da EU nametne porez od 25 odsto na 23 kategorije proizvoda ukoliko uvoz pređe trogodišnji prosek.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.