EU odobrila nove sankcije Iranu

Iranski demonstranti su upali u britansku ambasadu u Teheranu i ukrali dokumente (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su ekonomske sankcije Iranu te dodali 180 novih imena na”crnu listu” kompanija i pojedinaca,saopćili su zvaničnici EU iz Brisela.

Zvaničnici su se odlučili na ovakav potez nakon što im je uručen odgovor na izvještaj posmatrača Ujedinjenih naroda, koji je rekao da je Iran izveo testove vezane za „razvoj nuklearnog uređaja.“

Velika Britanija bi uskoro mogla najaviti nove sankcije, pored najnovijih sankcija Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju za cilj da vrše pritisak na Iran da zaustavi svoj nuklearni program.

Iran je više puta naglasio da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

Grupa evropskih ministara vanjskih poslova sastala se u Briselu da razgovara o jačim sankcijama, ali su podijeljeni oko mišljenja da li nametnuti embargo na iransku naftu, što bi najvjerovatnije podiglo cijene goriva u svijetu.

Britanski sektretar vanjskih poslova William Hague odbio je komentirati mogući embargo, ali je izrazio optimizam o jačim sankcijama prije sastanka.

„Nadam se da ćemo se dogovoriti o dodatnim mjerama koje će značiti veći ekonomski pritisak na Iran, miroljubiv i legitiman ekonomski pritisak, posebno da se pojača izolacija iranskog finansijskog sektora“, rekao je Hague.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je kazao da bi embargo smanjio iranski budžet za nuklearni program.

Drugi koraci su već odlučeni: od EU se očekuje dodavanje skoro 200 imena na listu ljudi koji će biti pogođeni sankcijama.

Britanija je zatvorila svoju ambasadu u Teheranu nakon ovosedmičnog upada u nju. Također je zatvorila iransku ambasadu u Londonu, te dala iranskim diplomatama 48 sati da napuste zemlju.

Njemačka, Francuska i Holandija su povukle svoje ambasadore iz Teherana u znak solidarnosti.

Napadači oslobođeni

Iran je oslobodio 11 demonstranata koji su privedeni nakon napada na ambasadu, javila je polu-službena novinska agencija Fars.

Uhapšeni su zbog provale i uništavanja diplomatskih prostorija. Nije bio objašnjenja za njihovo puštanje. Po iranskom zakonu, maksimalna kazna za  uništenje imovine je tri godine zatvora.

Napad je navodno uzrokovan skupom ispred ambasade kojeg je država zabranila.

Divljanje je trajalo satima, a demonstranti su trgali britansku zastavu, krali dokumente i zapalili najmanje jedno vozilo.

Zamijenili su zastavu barjakom na kojem je stajalo ime imama Husseina iz sedmog stoljeća. Jedan pljačkaš je skinuo sliku Kraljice Elizabeth sa zida.

Iranski minstar vanjskih poslova opisao je ovaj incident kao „neprihvatljiv“, iako su ga drugi iranski zvaničnici pohvalili.

Predsjedavajući parlamenta Ali Larijani rekao je da je „bijes demonstranata rezultat nekoliko desetljeća dominantog ponašanja Velike Britanije“.

Analitičari kažu da je napad naglasio razdor unutar iranske vladajuće elite o tome kako se nositi sa povećanim međunarodnim pritiskom.

Izvor: Agencije