EU: Odluka Rusije o pasošima napad na suverenitet Ukrajine

Ukrajina, Lugansk
Unija je kao odgovor na krizu u Ukrajini uvela ekonomske sankcije, koje se odnose na određene sektore (EPA)

Europska unija ocijenila je u četvrtak kako odluka Rusije da pojednostavi procedure izdavanja ruskih putovnicama Ukrajincima koji žive u Donjecku i Lugansku predstavlja napad na suverenitet Ukrajine.

U priopćenju EU-a se ističe da trenutak donošenja ove odluke neposredno nakon izbora u Ukrajini “pokazuje namjeru Rusije da destabilizira Ukrajinu i pogorša konflikt”.

U priopćenju se iznosi očekivanje da će se Rusija suzdržati od akcija koje su protiv Sporazuma iz Minska, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Odluku Rusije osudile su i Njemačka i Francuska, navodeći da je ona suprotna neophodnom smirivanju tenzija i duhu i cilju Minskih sporazuma.

Rusija: Svrha je ‘zaštita prava i sloboda’

Stanovnici separatističkih regija istočne Ukrajine, kako su ranije objavile agencije, lakše će dobiti rusko državljanstvo na temelju uredbe koju je u srijedu potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema uredbi, objavljenoj na službenoj stranici Kremlja, pojednostavljeni postupak omogućit će stanovnicima ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk dobivanje ruske putovnice.

Uredba se odnosi samo na neke dijelove tih dviju ukrajinskih regija.

U uredbi se precizira da će ruske vlasti trebati u roku od tri mjeseca proučiti podnesene prijave.

Svrha “humanitarne mjere je zaštita prava i sloboda osoba i građana prema općeprihvaćenim načelima normi i međunarodnog prava”, navodi se u tekstu uredbe.

U proljeće 2014. buknuo je rat na istoku zemlje između snaga Kijeva i proruskih separatista.

Osude Zelenskog i Porošenka

U tim regijama je u ratu proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo blizu 13.000 ljudi.

Odlazeći lider Ukrajine i novoizabrani predsjednik Volodomir Zelenski izdali su odvojene izjave kojima osuđuju Rusiju kao okupatorsku silu u istočnoj Ukrajini, nakon što je Moskva pokrenula ovaj postupak.

Odlazeći predsjednik Petro Porošenko rekao je da se akcijom Kremlja krši međunarodno pravo, dok je novoizabrani šef države optužio Rusiju za rat protiv Ukrajine.

Izvor: Agencije