EU odlučila otvoriti pregovore sa Srbijom

Evropsko vijeće odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom.

Pregovori će početi najkasnije u januaru, dok se za decembar najavljuje donošenje pregovaračkog okvira.

Evropska unija počet će i pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

To je označeno velikim uspjehom, zajedno s hrvatskim pridruživanjem Uniji.

Iako je samit evropskih čelnika počeo razgovorima o finansijskim problemima i budžetu, koji je dogovoren, drugog dana zasjedanje je proteklo gotovo u slavljeničkom duhu.

Nastavak procesa proširenja Unije, te priključenja Latvije eurozoni iduće godine označeno je potvrdom evropskih vrijednosti.

Historijski momenat

Evropski čelnici procese pridruživanja u regiji nazivaju istinski historijskim.


Dačić: Tek sada predstoji težak posao

“Sjetimo se samo šta se, ne tako davno, događalo u tom dijelu Evrope kroz jedan od najužasnijih ratova, a sada ćemo početi pregovore sa Srbijom. U isto vrijeme počinjemo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom. To je priznanje procesu dijaloga dviju strana. To također pokazuje moć privlačnosti koju ima Evropska unija”, kazao je  predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je kazao: “Ako imamo dogovor o pregovaračkom okviru, onda je zadaća Vijeća samo ga potvrditi. Nastavit ćemo raditi, kao i u prošlosti. To je normalna procedura koju pratimo. Evropsko vijeće, kad potvrdi pregovarački okvir, neće imati dodatnih uvjeta.”

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javila je iz Brisela da je specifičan dio teksta koji se odnosi na proces usvajanja pregovaračkog okvira.

Dogodila se igra riječi, rekla je ona. Kao što je uobičajeno, Evropska komisija priprema pregovarački okvir, a usvajaju ga ministri vanjskih poslova.

“Neuobičajeni dio je da nakon što ga usvoje, okvir moraju potvrditi evropski lideri”, javila je Drlja, te kazala da evropski zvaničnici smatraju da je to neka vrsta političkog blagoslova odluke, za koju kažu da je bezuvjetna i pozitivna.

Što se tiče Kosova, u nacrtu zaključaka evropski lideri su pozdravili odluku o započinjanju pregovora, dok je u službenim zaključcima prihvaćena odluka ministara.

To je učinjeno prema zahtjevu zemalja članica EU-a koje ne priznaju Kosovo, a koje su tražile da se ne koristi previše pozitivan rječnik.

Sjednica Vlade u Kruševcu, protesti u Beogradu

U večernjim satima u petak, premijer Srbije Ivica Dačić je, gostujući na RTS-u, istakao da će trajanje pregovora s EU-om zavisiti, prije svega, od toga koliko će uspješno Srbija graditi partnerstva u Uniji, a da optimizam crpi iz činjenice da je i sama Evropska komisija konstatovala da u mnogim oblastima može dostići evropske standarde u roku od pet godina.

“Ako Srbija nastavi da ima ovakvu politiku, pregovaranje može da traje četiri do pet godina, a ako ne, može da traje i deset godina”, rekao je Dačić.

Odluku iz Brisela Vlada Srbije je dočekala u Kruševcu, nekada srednjevjekovnoj prijestolnici Srbije i gradu odakle je vojska krenula na Gazimestan uoči kosovske bitke, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Dačić i svi ministri prisustvovali su svečanoj sjednici, pošto je 28.juni državni praznik koji se slavi radno.

“Danas je naša zemlja promenila i svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj, mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred”, istakao je Dačić.

Srbija je, kako je poručio, počela da slavi život, da vjeruje u sposobnost i rad i da mirno, računajući na ono što je uradila, očekuje dobitak, bez straha da on može da joj izmakne.


U Beogradu protest protiv pregovora sa EU

“Porazi koje slavimo, žrtvovanje naroda za bitke koje ne možemo da dobijemo više nisu naša opcija. Srbija mora da igra na pobedu, slavićemo prošlost, ali ćemo praviti i budućost”, istakao je Dačić i napomenuo da dobijanje datuma nije ništa drugo nego uvod i “prvi minut na putovanju na kojem smo krenuli”.

Subotić podsjeća da je 28. juni historijski važan u Srbiji prije svega zbog kosovskog boja, ali i drugih događaja – atentat u Sarajevu, versajski mir, prvi Ustav Jugoslavije, izručenje Slobodana Miloševića u Scheveningen odigrali su se upravo na taj datum.

Osim ministara, u Kruševcu je boravio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poslao poruku da Srbija treba da bude u EU-u, a da ne dobija bilo kakvu milostinju iz Brisela.

Predsjednik Srbije istakao je da je zadovoljan odlukom iz Brisela.

“Očekujem da nastavimo pregovore, ko je zadovoljan, zadovoljan je, treba 27 članica zadovoljiti”, rekao je Nikolić.

U Beogradu, nekoliko hiljada pristalica Demokratske stranke Srbije okupilo se na protestnoj šetnji, koju su obezbjeđivale brojne policijske snage, javio je Đorđe Kostić.

“Navode da se najslavniji datum srpske istorije zamenjuje za datum poniženja”, javio je naš reporter.


Nenad Đurđević o pregovorima Srbije i EU

Demonstranti su poručili da je Srbija prevarena, jer je ostala i bez Kosova i bez datuma za početak pregovora sa Unijom. 

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, u čije je vrijeme Kosovo proglasilo nezavisnost, predao je “Vidovdanski proglas” u kojem je navedeno da aktuelna vlast treba da podnese ostavku.

Protest je prošao bez incidenata.

Kratka diskusija

Tanjug iz izvora bliskih Evropskom vijeću saznaje da je diskusija o otvaranju pregovora sa Srbijom bila veoma kratka i da se liderima na početku obratila visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je pohvalila hrabrost učesnika u dijalogu Beograda i Prištine.

Prijedlog da se iz pripremljenog nacrta zaključaka u kojima je pisalo da Vijeće otvaranje pregovora treba da potvrdi u decembru izbaci riječ “decembar” dao je Van Rompuy, kaže ovaj izvor, i to su svi odmah prihvatili.

“To ostavlja mogućnost da pregovori počnu i ranije, recimo u oktobru, pod uvjetom da primjena plana teče besprijekorno”, rekao je za Tanjug funkcioner Vijeća koji je želio da ostane anoniman.

Odluka o otvaranju pregovora sa Srbijom, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posljedica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprilu, rekao je Rompuy na konferenciji za novinare.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Van Rompuy je najavio da će u ponedjeljak otputovati u posjetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka uprocesu eurointegracija Srbije i Kosova.

Van Rompuy i Barroso su, također, najavili da će u nedjelju biti u Zagrebu, gdje će svečano biti obilježen prijem Hrvatske u EU.

U srijedu u u Luksemburgu Ministarsko vijeće, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica, usvojilo je preporuku da šefovi država odluče o datumu.

Ministri su tada preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014. godine, s tim što je Njemačka insistirala da Vijeće EU-a u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku, nakon što se uvjeri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti proveden.

Bundestag je, nakon govora kancelarke Angele Merkel u četvrtak, zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema njemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Izvori: Al Jazeera i agencije