Oglasi

EU: Odgoda ukidanja pomicanja sata do 2021.

Do 1. oktobra 2019. zemlje članice Evropske unije trebaju odlučiti hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.
Evropska komisija predlagala je da sljedeća godina bude posljednja u kojoj će se mijenjati računanje vremenaEPA/Ilustracija

Ministri saobraćaja zemalja članica Evropske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021. godine, dok je Evropska komisija predlagala da sljedeća godina bude posljednja u kojoj se sat pomiče dvaput godišnje, izjavio je u utorak hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

"Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU-a i do 2021. godine neće biti konačne odluke", rekao je Butković, koji u Briselu učestvuje na dvodnevnom sastanku Vijeća za saobraćaj, telekomunikacije i energiju.

Evropska komisija predložila je 12. septembra ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Uniju u 2019. godini, a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, prenosi Hina.

Većina građana protiv pomicanja sata

U anketi EK-a o tome provedenoj od jula do augusta učestvovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja sata.

"Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turistički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje", rekao je Butković.

Godinu i po prije 1. aprila 2021, odnosno, 1. oktobra 2019. zemlje članice EU-a trebaju odlučiti hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.