Oglasi

EU odbija priznati suverenitet Izraela na Golanu

Promjena granica vojnim putem na ovom dijelu Bliskog istoka opasna je zamisao, smatra šefica evropske diplomatije.
Golansku visoravan Izrael je pripojio 1967. od Sirije i sada želi priznanje suvereniteta na toj teritorijiEPA-EFE

Evropska unija odbija priznati izraelski suverenitet na Golanskoj visoravni i smatra opasnim volju da se mijenjaju granice, izjavila je u utorak šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, prenose agencije.

"Unija ne priznaje suverenitet Izraela nad okupiranim teritorijama i takav stav primjenjuje i kad je u pitanju Golanska visoravan, koju je Izrael pripojio 1967", rekla je ona obraćajući se Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

Prema njenim riječima, promjena granica vojnim putem opasna je zamisao te kako se međunarodne norme moraju poštovati.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je 21. marta da želi priznati izraelski suverenitet nad Golanom, što je u suprotnosti s dosadašnjom američkom politikom.

Trump je deklaraciju o priznavanju suvereniteta potpisao četiri dana kasnije u Bijeloj kući.

Za priznanje dvije države

Mogherini je rekla da EU smatra Izraelce, Palestince i Amerikance prijateljima, ali da ponavljanje jasnog stava prema nepriznavanju izraelskog suvereniteta u Golanu ne znači da je neprijateljski raspoložena prema sagovornicima, među kojima su neki promijenili stav.

Ponovila je da se EU zalaže za priznavanje dvije države, Izraela i Palestine.

"EU ima jasan stav i poziva na nove mirovne pregovore. Mirovni proces više ne postoji, ali ga želimo oživiti", dodala je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Golanska visoravan je plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.