EU od Grčke traži istragu o mogućem nasilju prema migrantima

Grška, Policija, Migranti, Izbjeglice
Grčka je objavila da je u posljednje dvije sedmice spriječila ulazak više od 42.000 migranata u zemlju (EPA)

Europska unija pozvala je Grčku da provede istragu o navodima o nasilju i drugim nezakonitim intervencijama protiv tražitelja azila i izbjeglica u toj zemlji.

“Očekujemo od grčkih dužnosnika da istraže navode o nasilju ili nezakonitim intervencijama”, kazao je glasnogovornik Europske komisije Adalbert Jahnz, prenosi Anadolija.

Na konferenciji za medije u Bruxellesu kazao je da je Grčka suočena s iznimnom situacijom te da treba djelovati umjereno i uz poštovanje temeljnih pravnih okvira.

Resorni turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu nedavno je priopćio da je Tursku preko Edirnea napustilo 142.175 migranata.

Grčke snage sigurnosti ne dozvoljavaju prelazak tim ljudima, pa su tisuće migranata ostale u tampon-zoni između turskih i grčkih graničnih prijelaza u toj regiji.

Grčka negira ‘tajne lokacije’

U međuvremenu je grčka vlada odbacila navode The New York Timesa da ilegalne migrante pristigle iz Turske drži na tajnoj lokaciji, gdje nemaju pristup odvjetnicima i ne mogu podnijeti zahtjev za azil, prenosi Hina.

Grčka je objavila da je u posljednja dva tjedna spriječila ulazak više od 42.000 migranata u zemlju, koristeći se često suzavcem i vodenim topovima.

The New York Times u svojem je članku citirao migrante koji su kazali da su ih pripadnici grčkih snaga sigurnosti uhvatili, svukli i pretukli te držali u kompleksu zgrada blizu granice.

List tvrdi, uz pomoć satelitskih snimaka i podataka s mobitela, da je lokacija kod sela Poros, na sjeveroistoku zemlje, nedaleko od grčko-turske granice, u delti Marice.

“U Grčkoj ne postoji tajni centar za pritvor” migranata, rekao je glasnogovornik Vlade Stelios Pestas novinarima, dodajući da, ako strane novine znaju za tu lokaciju, ona nije tajna.

“Sva su pitanja koja se odnose na čuvanje granica ili sigurnost transparentna. Ustav se poštuje i nema ničega tajnog.”

Turska otvorila granice za migrante

Grčka je 3. ožujka donijela odluku o suspenziji podnošenja zahtjeva za azil na mjesec i o trenutačnoj deportaciji migranata uhvaćenih pri prelasku granice.

Turska je 28. veljače odlučila otvoriti granice i pustiti migrante u Europu.

Na turskom je teritoriju gotovo 3,6 milijuna izbjeglica i migranata.

Ankara je 2016. sklopila sporazum s Bruxellesom kojim se obvezala zadržati te migrante na svojem teritoriju, u zamjenu za financijsku pomoć.

No, tvrdi da je dosad dobila samo približno polovicu od obećanih šest milijardi eura.

Izvor: Agencije