EU od AstraZenece naručila 300 miliona doza vakcina

Vakcina treba biti dostupna što većem broju građana Evropske unije (EPA)

Evropska unija potpisala je ugovor s britanskom farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o osiguranju moguće vakcine protiv COVID-19 njenim državama članicama.

Kako bi osigurala 300 miliona doza potencijalne vakcine za COVID-19, s opcijom kupovine još 100 miliona doza, Evropska komisija platila je 336 miliona eura, rekao je glasnogovornik.

“Ne možemo u ovoj fazi specificirati tačnu cijenu prema dozi. Međutim, značajan dio sveukupnih troškova finansira se od doprinosa iz fonda ESI za vakcine”, rekao je, referirajući se na instrument hitne pomoći Evropske unije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Evropska komisija je saopćila da se ugovorom, također, omogućava davanje vakcina siromašnim zemljama ili preusmjeravanje drugim evropskim nacijama.

Ursula von der Leyen, predsjednica EK-a, rekla je da je ugovor važan korak naprijed u osiguravanju da bilo koja vakcina bude dostupna što većem broju građana EU-a.

Ispitivanja desetaka vakcina

Za razvijanje vakcina obično je potrebno nekoliko godina, a više desetaka njih se nalazi u ranim fazama globalnog ispitivanja.

EU je početkom augusta sklopio avansni ugovor o nabavi potencijalne vakcine koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu. To je jedini takav sporazum koji je EU do sada sklopio, a nudio je tek djelomično pokrivanje rizika proizvođača u slučaju eventualnih nuspojava vakcine.

“Ugovor predviđa da ugovorne strane dijele odgovornost i finansijske troškove”, asopćila je belgijska agencija za lijekove, komentirajući sporazum koji je Komisija postigla s AstraZenecom u ime 27 država članica EU-a, uključujući Belgiju.

“Avansni sporazumi o nabavi određuju da zemlje članice isplaćuju proizvođaču odštetu za određene nastale troškove”, izjavio je dužnosnik Komisije na upit o dogovoru, no nije dao detalje.

EU ima krizni fond koji je korišten za vrijeme pandemije i očekuje se da će s oko dvije milijarde eura pomoći proizvođačima u razvoju vakcine i pokrivanju rizika, kazali su evropski dužnosnici.

Izvor: Agencije