EU očekuje nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Spomenuti su razni slučajevi širom svijeta kao način da se ugodi i Beogradu i Prištini (EPA)

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini očekuje da će se dijalog Srbije i Kosova nastaviti i da će dovestii do pozitivnog ishoda.

“Pozitivan ishod bi bio pravnoobvezujući sveobuhvatni sporazum, koji bi riješio sva otvorena pitanja normalizacije odnosa”, poručila je Mogherini.

Ona je, nakon sastanka ministara vanjskih poslova europskih članica u ponedjeljak u Bruxellesu, ocijenila da dijalog Srbije i Kosova i dolazak do pozitivnog rješenja u dijalogu imaju punu podršku unutar Unije.

“Nudimo im podršku, prostor, savjete, a na njima je da definiraju agendu, brzinu i dubinu razgovora uključujući ishod dijaloga”, dodala je.

Prema njezinim riječima, EU će pozdraviti ono rješenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru normalizacije odnosa, na pravnoobvezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog parava i Unije.

‘Bez etničkih podjela’

“To znači bez etničkih podjela između zemalja. Koje god rješenje zemlje budu razmatrale u budućnosti, ono ne treba da vodi etnički čistim državama”, zaključila je Mogherini.

Podsjetila je i kako u dijalogu Srbije i Kosova trenutno postoji veliki problem koji se odnosi na pristojbe koje su kosovske vlasti uvele za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“To je definitivno suprotno suradnji u regiji. Dijalog mora biti vođen u atmosferi povjerenja ili barem poštovanja. Očekujem da Vlada Kosova te mjere povuče”, ponovila je Mogherini.

Navela je i kako je europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn angažiran na rješavanju trgovinske barijere koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. robu.

Izvor: Agencije