EU: Obračun s trgovcima koji zloupotrebljavaju strah od bolesti COVID-19

Neki prodavači nude učinkovitu robu, poput maski za lice i sredstava za dezinfekciju ruku, ali po astronomskim cijenama, dok drugi prodaju proizvode koji ne pružaju nivo zaštite kakva se navodi u ponudama (EPA)

U internetskoj trgovini sve je više robe koju prodavači lažno oglašavaju kao zaštitu ili lijek protiv bolesti COVID-19, pa je Evropska komisija najavila obračun s trgovcima koji tako iskorištavaju pandemiju korona virusa.

Neki prodavači nude doista učinkovitu robu, poput maski za lice i sredstava za dezinfekciju ruku, ali po astronomskim cijenama, dok drugi prodaju proizvode koji ne pružaju nivo zaštite kakva se navodi u ponudama, rekao je glasnogovornik Komisije, prenosi Hina.

Među takvim su primjerima plastične kape slične onima za tuširanje, koje se kao “antivirusna” zaštita prodaju za 6,5 eura, te biciklističke maske protiv prašine, koje nisu među preporučenom zaštitnom opremom.

Udružene snage

“Nećemo dopustiti da trgovci iskorištavaju strahove potrošača koje izaziva širenje bolesti COVID-19 u Evropskoj uniji”, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, čije nadležnosti uključuju i zaštitu potrošača.

Komisija je udružila snage s nacionalnim vlastima za zaštitu potrošača nakon akcije koju je pokrenula Italija.

I platforme poput Amazona i Facebooka već su pokrenule akcije protiv takvog lažnog oglašavanja i pozvale druge da ih slijede.

“Garantiram da će se Komisija i nadležne vlasti članica svim svojim snagama obračunati s pokvarenim prodavačima”, upozorio je Reynders, ne navodeći detalje.

Izvor: Agencije