Donatori prikupili 1,15 milijardi eura za pomoć Albaniji

U zemljotresu u Albaniji u novembru stradala je 51 osoba, stotine su ranjene i srušene su zgrade na obali (EPA)

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji “Zajedno za Albaniju” prikupljeno je 1,15 milijardi eura za pomoć toj zemlji poslije zemljotresa u novembru, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na kraju donatorske konferencije u Briselu.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske unije, zemalja članica i partnera sa zapadnog Balkana, predstavnici međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, uključujući Ujedinjene narode i Svjetsku banku, prenijela je Beta.

Prethodno je EU obećala u ponedjeljak u Briselu 100 miliona eura pomoći Albaniji za obnovu nakon razornog zemljotresa u novembru prošle godine.

“Unija je sama osigurala 100 miliona eura iz budžeta”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na donatorskoj konferenciji “Zajedno za Albaniju”, prenijela je Hina, pozivajući se na agenciju dpa

Nova pomoć pristiže nakon poslanih 15 miliona eura hitne pomoći EU-a Albaniji u decembru.

Srbija obećala najviše u regiji

U zemljotresu u Albaniji 26. novembra stradala je 51 osoba, stotine su ranjene i srušene su zgrade na obali.

Šteta u jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja procijenjena je na 985 miliona eura, ali se očekuje da će biti i veća, zbog sporog privrednog rasta.

Na donatorskoj konferenciji su predstavnici EU-a, države članice, partneri sa Zapadnog Balkana, UN i Svjetska banka.

Osim rekonstrukcije, Albanija mora pojačati regulacije za konstrukcije, jer pri izgradnji zgrada srušenih u zemljotresu, uključujući obalne hotele, nije razmatrana njihova sigurnost.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak na donatorskoj konferenciji da će Hrvatska Albaniji donirati milion eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju.

Od zemalja iz regije najveću pomoć obećala je Srbija, dva miliona eura, prenosi Beta.

Crna Gora najavila je pomoć od 700.000 eura, Kosovo 200.000 eura, Sjeverna Makedonija 100.000 eura, a Bosna i Hercegovina 50.000 eura.

Izvor: Agencije