EU: Nema više pregovora o Brexitu

Glasanje britanskog Parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Evropska unija u utorak navečer, nakon što je Donji dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

“Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći”, rekao je glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

On je dodao kako će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke Therese May i EU-a o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila kako je “razočarana” što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju koji je u novembru potvrdilo 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.

Spremni razmotriti odgodu

Evropska unija će biti spremna razmotriti odgodu datuma Brexita ako Velika Britanija to motivirano zatraži, dodala je glasnogovornica Evropske komisije Mina Andreeva.

Ona je precizirala kako ta odgoda može nastupiti na osnovu razloga koje istakne London za određeni period.

Tu odluku jednoglasno treba donijeti 27 država, podsjetila je.

Evropska komisija, predsjednik Evropskog vijeća i evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier su naglasili kako je Evropa poduzela sve što je mogla kako bi dogovor o razlazu bio usvojen, dodavši da London mora naći načina za izlazak iz slijepe ulice.

Oni su, također, poručili kako je potrebno intenzivirati pripreme u slučaju razlaza bez dogovora.

Jalovi pregovori May i EU-a

Velika Britanija se približava izlasku iz EU-a bez dogovora, izjavio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, ističući kako bi se sada obje strane trebale fokusirati na definiranje svojih budućih odnosa nakon Brexita.

“Naravno da se nadamo da ćemo u idućih 17 dana i dalje biti u mogućnosti izbjeći ‘neuredan’ izlazak. Ali, sada moramo čekati i vidjeti kako će se razvijati politička situacija u Velikoj Britaniji i ne smijemo špekulirati. Britanski Parlament ima sve u svojim rukama”, kazao je on.

Britanski zastupnici su u utorak velikom većinom odbacili sporazum premijerke May i EU-a o izlasku Velike Britanije iz Unije, bacivši Brexit u haos samo 17 dana prije planiranog izlaska.

Zastupnici su glasali protiv izmijenjenog dogovora o Brexitu May i EU-a sa 391 prema 242, a njeni pregovori u posljednjem trenutku u ponedjeljak s čelnicima EU-a kako bi se umirile zabrinutosti njenih kritičara pokazali su se jalovim.

Izvor: Al Jazeera i agencije