Oglasi

EU: Nema saglasnosti o novim sankcijama Iranu

Evropska unija želi održati sporazum, ali ga američki predsjednik žestoko kritikuje.
Trump će početkom maja morati odlučiti ostaje li blaži režim sankcija za IranArhiva

Evropska unija nije postigla saglasnost za nametanje novih sankcija Iranu zbog protivljenja Italije i straha da kažnjavanje Teherana ipak ne bi spriječilo američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma, javio je Reuters.

Diplomati su za Reuters rekli da takav ishod znači da Unija neće ispuniti rok koji je Trump postavio sa zahtjevom da se "popravi" ugovor s Iranom kojim je obustavljen program proizvodnje nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

'Izgleda da je sporazum već mrtav'

EU želi održati sporazum, ali ga Trump žestoko kritikuje i početkom maja morat će odlučiti ostaje li blaži režim sankcija ili ih ponovo uvodi Teheranu, što će biti odustajanje od sporazuma.

"Izgleda da je sporazum već mrtav i zašto rizikovati jačanje radikala u Iranu?", rekao je jedan od diplomata.

No, zvanično, evropski diplomati dodatno će razgovarati o tome, a njemački šef diplomatije Heiko Maas rekao je da je "prijedlog još na dnevnom redu".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.