Oglasi

EU: Nema dokaza da je Trumpov lijek protiv bolesti COVID-19 efikasan

Američki predsjednik tvrdi da bi hidroksilorokin mogao biti prekretnica u historiji medicine.
Korona virusRegulatorno odobrenje za ispitivanja zatraženo je i u SAD-u i KiniEPA - Ilustracija

Evropska komisija saopćila je u utorak kako nema dokaza da je lijek koji je američki predsjednik Donald Trump predstavio kao potencijalno čudo za izlječenje od bolesti COVID-19 efikasan u borbi protiv te bolesti, izazvane novim korona virusom.

Trump je izjavio da bi hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, mogao biti "među najvećim prekretnicama u historiji medicine" zbog svojih potencijalnih efekata protiv bolesti, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

'Nema dokaza ni o hlorokinu'

"Efikasnost hidroksihlorokina u liječenju pacijenata od bolesti COVID-19 do danas nije dokazana", saopćila je Evropska komisija, pozivajući se na interno mišljenje Evropske medicinske agencije.

Glasnogovornik te agencije izjavio je da nema dokaza ni o pozitivnim efektima hlorokina, još jednog lijeka protiv malarije, koji je također testiran radi mogućeg korištenja u liječenju od spomenute bolesti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.