EU negira da je zbog Kine ublažila izvještaj o dezinformacijama

EU-ova grupa za suzbijanje dezinformacije je optužila Kinu i Rusiju da namjerno šire 'priče o zavjerama i dezinformacije' (EPA)

Dužnosnik Evropske unije odbacio je navode da je izvještaj u kojem se izdvajaju kineski izvori dezinformacija o pandemiji COVID-19 ublažen nakon diplomatskih pritisaka Pekinga, prenosi Hina. 

“Apsolutno odbijam i osporavam bilo kakve naznake ili tvrdnje da smo u našem izvještaju popustili pred bilo kakvim vanjskim pritiskom”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik EU-a za vanjsku politiku.

EU predvodi borbu protiv trenda širenja dezinformacija, istakao je Stano, a tim je naporima posvetio i svoje internet stranice.

U izvještaju objavljenom u petak EU-ova grupa za suzbijanje dezinformacije je optužila Rusiju i Kinu, među ostalima, da namjerno šire “priče o zavjerama i dezinformacije” u javnosti 27 članica Unije i drugih susjednih država.

Druga verzija izvještaja

Neki mediji su međutim izvijestili o drugoj verziji izvještaja.

U petak je list New York Times, pozivajući se na interne e-mail poruke EU-ove službe za vanjske poslove, ustvrdio da je dio o Kini ublažen nakon prijetnji kineskih diplomata. 

Stano je u ponedjeljak rekao da su postojale dvije verzije izvještaja, jer je jedan bio interno za dužnosnike EU-a, a drugi za vanjsku objavu.

Izvor: Agencije