EU neće posredovati u sporu niti priznati Kataloniju

Španija insistira da se o pitanju Katalonije ne raspravlja u Briselu (EPA)

Europski lideri odbacili su mogućnost da Unija posreduje u sporu između Španjolske i Katalonije nakon što je španjolska vlada potvrdila da razmatra poduzimanje koraka ka oduzimanju autonomije Kataloniji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je novinarima na marginama samita Europske unije u Bruxellesu da “nema mjesta za bilo kakvu vrstu posredovanja niti međunarodnih inicijativa ili akcije”.

Po njegovu mišljenju, situacija u Španjolskoj jest zabrinjavajuća, ali “katalonska kriza nije na dnevnom redu samita u Bruxellesu”.

Španjolska inzistira da se o tom pitanju ne raspravlja na samitu.

Tajani: ‘Nema priznanja Katalonije’

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da “nitko u Europskoj uniji” neće priznati Kataloniju kao suverenu državu ako proglasi neovisnost od Španjolske.

Tajani je na samitu Unije rekao i da se nema namjeru sastati s katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom niti posredovati u krizi u Španjolskoj nastaloj zbog situacije s Katalonijom.

Secesionistički spor nazvao je “unutarnjim pitanjem Španjolske”.

Upitan zbog čega se još nije sastao s Puigdemontom, Tajani je rekao da je Vlada Španjolske jedini “zakoniti” predstavnik za razgovore o tom pitanju.

Prekršili odredbe Ustava

Smatra da je katalonska vlada “prekršila odredbe Ustava Španjolske”, ali i pravila kad je u pitanju katalonska autonomija.

Čelnik Katalonije nakon referenduma održanog 1. listopada, a koji osporavaju središnje vlasti, potpisao je deklaraciju o neovisnosti Katalonije, čiju je primjenu odmah suspendirao, očekujući dijalog s vlastima u Madridu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Službeno je, kao “povijesna nacija”, priznata u Statutu o autonomiji Katalonije iz 1979., a sukladno Ustavu Španjolske iz 1978. godine.

Izvor: Agencije