EU ne želi zaostajati za SAD-om i Kinom u digitalnom području

Cilj strategije je mobilizirati resurse i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije (AP)

Evropska komisija je predstavila digitalnu strategiju s kojom bi Evropa postala važan faktor u digitalnom području, u kojem trenutno zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

Komisija je iznijela viziju evropskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjeka, koje poduzećima pruža nove mogućnosti i potiče razvoj pouzdane tehnologije radi promicanja otvorenog i demokratskog društva te dinamične i održive privrede.

Digitalni sektor ključni je faktor u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije, prenosi Hina.

‘Odražavati najbolje od Evrope’

“Predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Evrope. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokratije i medija. Željela bih da digitalna Evropa odražava najbolje od Evrope – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen.

Komisija je predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju.

Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

“Evropa ima sve preduslove da postane svjetski predvodnik u sistemima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sisteme i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede”, navodi EK-a.

Von der Leyen ističe da “umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti usklađena s ljudskim pravima”.

‘Čovjek mora imati kontrolu’

“Upravo zato, čovjek mora imati kontrolu kod kritičnih odluka. Takozvana visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu”, rekla je Von der Leyen.

Komisija je, također, predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka.

U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog evropskog podatkovnog prostora, odnodno jedinstvenog tržišta podataka, kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar EU-a i među sektorima, što će koristiti kompanijama, istraživačima i javnim upravama.

Izvor: Agencije