EU: Naša srca i misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama

Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još uvijek vode kao nestali, kaže se u saopćenju (EPA)

Predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik i potpredsjednik EK-a Josep Borrell izdali su zajedničko saopćenje povodom 25. godišnjice od genocida počinjenog u Srebrenici.

“Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još uvijek vode kao nestali”, navedeno je u saopćenju.

Dodaje se kako je ova godišnjica za njih bolan podsjetnik, prenosi Anadolija.

“Prije 25 godina Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše unije”, ističu EU čelnici.

Suočenje s prošlošću i put ka EU

Navode kako je, 25 godina kasnije, njihova dužnost da se sjećaju.

“Moramo se iskreno suočiti s prošlošću i okrenuti prema budućnosti, s odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade sa cijelog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti. Bosna i Hercegovina je prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja, unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo moraju biti dio puta naprijed. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. Svi lideri imaju odgovornost osigurati da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, predvode put ka pomirenju”, saopćili su EU dužnosnici.

Na kraju naglašavaju da EU ostaje snažno opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u cjelini, u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasljeđa prošlosti, jer je njihova budućnost u EU sve izvjesnija.

Izvor: Agencije