EU: Najvažnije je limitirati širenje korona virusa

Najavljeno je formiranje korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri eura (EPA)

Lideri zemlja članica Evropske unije su tokom videokonfrencije posvećene evropskom odgovoru na epidemiju korona virusa postigli dogovor o koordiniranom pristupu u cilju limitiranja širenja virusa, isporuke medicinske opreme i rješavanja socijalno- ekonomskih posljedica epidemije.

Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno untrašnjih poslova EU-a, kao i formiranje korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri eura, prenosi Tanjug.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je i pozvao na ovaj vanredni razgovor predsjednika i premijera zemlja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je riječ o odgovoru EU-a na epidemiju virusa COVID-19.

Veliki pritisak na zdravstveni sistem

“Na prvom mjestu je limitiranje širenja virusa, preduzimanje proporcionalnih mjera, u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama, koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcioniranja unutrašnjeg tržišta, kao i promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana oboljelih od COVID -19”, naveo je Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je najvažnije u ovom trenutku zaustaviti brzo širenje virusa.

“Širenje virusa će se nastaviti odvijati. Najvažnjije je da se to, koliko je moguće više, uspori, jer ako ima previše zaraženih u kratkom vremenu, bit će veliki pritisak na zdravstveni sistem”, kazala je ona.

Nema najava o zatvaranju unutrašnjih granica

U EU dodaju da je već uloženo 120 miliona eura u oblast istraživanja vakcine protiv korona virusa.

Kada su u pitanju socijalno-ekonomske posljedice epidemije, iz Brisela poručuju da su spremni iskoristiti sve neophodne instrumente i fondove kako bi pomogli pogođenim firmama i radnicima i održali pozitivne ekonomske parametre.

Nema najava o zatvaranju granica

“Pored državne pomoći i sredstava iz Pakta za stabilnost i razvoj, EU će osnovati i korona investicioni fond u obimu od 25 milijardi eura za podršku zdravstvenim sistemima, firmama, tržištu rada i ostalim osjetljivim dijelovima ekonomije”, poručila je Von der Leyen.

Dodala je da će EK svakodnevno koordinirati rad s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova zemlja članica EU-a, kako bi se znalo “ko, šta i kako radi i kako bi sve mjere mogle biti koordinirane, primjerene i pravovremene”.

U EU-a navode da u ovom trenutku nema najava o zatvaranju unutrašnjih granica u cilju zaustavljanja širenja virusa COVID-19, ali da će se dalje mjere zajednički dogovarati na dnevnom nivou.

Izvor: Agencije