EU mora biti hrabra da prihvati Balkan

Kao zemlje utemeljiteljice EU-a, Njemačka i Italija imaju važnu ulogu u tome da evropski projekt čine održivim (EPA)

Njemačko-italijanski odnosi važniji su nego ikad do sada jer su obje zemlje suočene s rastom evroskeptičnog raspoloženja, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u petak na sastanku s italijanskim kolegom Sergiom Mattarellom koji smatra da Evropska unija mora imati hrabrosti zaokružiti proces integracije za Zapadni Balkan.

“U Italiji se ideja ujedinjene Evrope na mnogo načina omalovažava, a takvi se glasovi čuju i ovdje u Njemačkoj”, rekao je Steinmeier primivši u državni posjet Mattarellu.

Kao zemlje utemeljiteljice Evropske unije, Njemačka i Italija imaju važnu ulogu u tome da evropski projekt čine održivim, ocijenio je Steinmeier, a prenijela je dpa.

“U sutrašnjem svijetu, mi kao Evropljani moramo biti ujedinjeni želimo li da se naš glas čuje i da pomognemo oblikovati rješenja za velike izazove kao što su klimatske promjene, digitalizacija, migracije”, citira njemačka agencija Steinmeiera.

Mattarella se u petak sastao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U tako složenoj fazi u kakvoj je danas Europa govoriti o proširenju Unije čini se nerealnim, rekao je, kako je prenijela talijanska agencija ANSA.

Pozitivna poruka prije evropskih izbora

“Ali moramo gledati dugoročno. Evropska unija mora imati hrabrosti završiti proces integracije. A to vrijedi za države zapadnog Balkana i zato je važno za njih održati perspektivu ulaska u EU otvorenom”, rekao je Mattarella.

Kancelarki Merkel zahvalio je na pomoći Berlina u prevladavanju spora između Rima i Bruxellesa zbog italijanskog budžeta koji je bio neprihvatljiv Evropskoj komisiji.

“Cijenim stil (premijera) Giuseppea Contea, vrlo je razborit”, rekla je kancelarka i dodala: “Koncentriram se više na njega nego na ono što govore pojedini ministri”.

Italijansku koalicionu vladu u junu su sastavili populistički Pokret 5 zvijezda i desničarska stranka Liga koju vodi protumigrantski orijentiran ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble izrazio je na sastanku s lijevo orijentiranim Mattarellom očekivanje da će pobijediti evropeističke snage i neće se formirati savezi s evroskeptičnim zemljama.

Schaeuble je naglasio važnost sastava budućeg Evropskog parlamenta i poželio da Italija i Njemačku pošalju dobru poruku prije evropskih izbora u maju.

Izvor: Agencije