Oglasi

EU: MasterCard mora platiti 570 miliona eura

Okončana istraga koja je 2013. pokrenuta u vezi sa ograničenjem prekograničnog plaćanja koje je trgovcima uveo MasterCard.
Istragom je utvrđeno kako je MasterCard prekršio takozvana antimonopolska pravila Evropske unijeEPA

Evropska komisija izrekla je novčanu kaznu za MasterCard u iznosu od 570 miliona eura, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Evropske komisije navodi se kako je okončana istraga koja je 2013. godine pokrenuta u vezi sa ograničenjem prekograničnog plaćanja koje je trgovcima uveo MasterCard.

Istragom je utvrđeno kako je MasterCard prekršio takozvana antimonopolska pravila Evropske unije, a za šta je Evropska komisija izrekla novčanu kaznu u iznosu od 570 miliona eura.

„MasterCard je, kršeći pravila, blokirao pristup trgovaca bankama koje u drugim članicama Unije nude bolje uvjete i na vještački način povećao troškove kartičnog plaćanja. Tako je nanesena šteta kupcima i trgovcima u Evropskoj uniji“, kazala je Margatethe Vestager, članica Evropske komisije zadužena za konkurencijska pitanja.

Provizije strancima

Evropska unija je pokrenula istragu 2013. godine protiv američkog giganta iz oblasti kreditnih kartica MasterCarda zbog provizija koje je zaračunavao strancima na plaćanje platnim karticama.

Evropska komisija je saopćila kako je otvorila istragu protiv MasterCarda zbog mogućeg kršenja pravila konkurencije u međubankarskim aranžmanima o provizijama i drugim praksama, u uvjetima kada evropski klijenti i firme obavljaju više od 40 posto svojih godišnjih transakcija putem kartica, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.