EU: Ljudska prava migranata moraju se poštovati

Olujno nevrijeme u Unsko-sanskom kantonu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine dodatno otežava boravak u izbjegličkom kampu Vučjak. U isto vrijeme šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler upozorava da se moraju uvažavati osnovna ljudska prava migranata.

Vjetar je srušio nekoliko šatora, koje su migranti tokom dana pokušavali da poprave.

Brojne međunarodne organizacije u više navrata su tražile zatvaranje tog kampa u blizini granice sa Hrvatskom.

U Unsko-sanskom kantonu, prema procjenama sigurnosnih agencija, trenutno boravi najmanje 5.200 izbjeglica.

“Vidite ovo mjesto – ono nije za ljude. Ovo je šuma i to je mjesto za životinje”, požalio se Al Jazeeri Kamran Khan, migrant iz Pakistana.

Upitao je gdje je UN i zamolio Evropsku uniju da ni pomogne.

“Čovjek sam, nisam životinja. Dajte mi krov nad glavom. Znate, uskoro će početi i snijeg”, upozorio je Khan.

“Nemamo čime popraviti šator. Obratili smo se Crvenom krstu, tražili dijelove za šator, ali su nam rekli da nam ne mogu pomoći. Šta je ovo? Zar i mi nismo ljudi”, upitao je Kasif Pervez, migrant iz Kashmira.

Odgovor na upozorenje nevladinih organizacija

Mjere koje se poduzimaju na zaštiti vanjskih granica Evropske unije od ilegalnih migracija, uključujući granicu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, moraju uvažavati osnovna ljudska prava uključujući pravo na azil u skladu sa pravnom stečevinom Unije, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. 

Poručio je to u otvorenom pismu koje je uputio kao odgovor za nekoliko nevladinih ogranizacija iz BiH koje su mu u petak poslale primjedbe kako se finansijska podrška koju EU šalje kako bi se riješio problem ilegalnih migracija troši na pogrešan način jer se više usmjerava na “miltarizaciju policije” nego na pomoć migrantima koji pate zbog nehumanih uvjeta boravka u BiH, prenosi Hina.

“Kao osobe koje žive u ovoj zemlji duboko smo zabrinuti jer se humanitarna i politička kriza povezana sa ljudima u pokretu u Bosni i Hercegovini kontinuirano koristi kao izgovor za dalju militarizaciju snaga sigurnosti u BiH.

Za bilo koga od nas koji smo iskusili rat devedesetih godina, trošenje novca u poluautonomne sigurnosne snage poput kantonalnih policija, u kombinaciji s političkom krizom koja traje i pojačanom nacionalističkom retorikom, zaista je alarmantno. Nažalost, EU sve više pridonosi ovim zabrinjavajućim procesima”, stoji u pismu koordinacije nevladinih udruženja pod nazivom “Mreža mira”.

‘Nasilje hrvatske i slovenske policije’

Istaknuli su i kako se protive politici EU o zatvorenim granicama čime se migrante koji su “zaglavili” u BiH na putu iz jedne države članice EU u drugu dovodi u nemoguću situaciju.

U pismu je iznesena i ocjena kako sprečavanje njihovog ponovnog ulaska u EU “nasiljem hrvatske i slovenske granične policije” predstavlja zločin protiv čovječnosti koji doprinosi i porastu napetosti u BiH.

Navode kako je jedan od primjera apsurdnog načina na koji se troši pomoć EU postavljanje kaveza u kojima policija drži migrantne koji uspiju prijeći granicu Crne Gore i BiH.

‘Poštivati ljudska prava’

Odgovarajući na te primjedbe, ambasador EU Sattler je podsjetio da je iz fondova Unije kao pomoć BiH od početka 2018. godine izdvojeno 36 miliona eura te da je 94 posto tih sredstava otišlo za finansiranje rada kampova za prihvat migranata dok je preostalih šest posto donacija usmjereno na jačanje kapaciteta BiH za kontrolu granice.

Naveo je kako će se Evropska unija nastaviti angažirati na pronalažnju “održivih i prihvatljivih rješenja za sve” kroz dijalog i u konsultaciji s vlastima Bosne i Hercegovine.

“Neupitno je da mjere na vanjskim granicama EU, uključujući granicu Hrvatske s BiH, moraju biti proporcionalne, te se moraju pridržavati poštivanja osnovnih prava i prava koja proizilaze iz pravne stečevine EU o azilu, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja.

Evropska komisija je također u kontaktu sa vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila”, pojasnio je Sattler poziciju Brisela u odnosu na učestale optužbe na račun hrvatske policije u vezi s tretmanom migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije