EU lideri postigli dogovor o odgađanju Brexita

Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum koji je May postigla s EU (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da su lideri EU postigli jednoglasan odgovor na zahtjeve britanske premijerke Therese May o odgodi Brexita.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije raspravljali su o nacrtu zaključaka prema kojem se Velikoj Britaniji odobrava odgoda izlaska iz EU-a do 22. svibnja, pod uvjetom da britanski parlament sljedeći tjedan potvrdi sporazum o razdruživanju, koji je već dva puta odbio.

Prema nacrtu zaključaka, koji su procurili do novinara, EU se obavezuje da će prije 29. ožujka, dana kada bi Velika Britanija trebala izići iz EU-a, odobriti odgodu do 22. svibnja, pod uslovom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen sljedeći tjedan u britanskom parlamentu, prenosi Hina.

Britanska premijerka Theresa May tražila je odlaganje do 30. lipnja kako bi dobila što više vremena da progura svoj sporazum u parlamentu.

Međutim, sudeći po nacrtu zaključaka, dobit će oodgodu samo do europskih izbora, koji se održavaju od 23. do 26. svibnja. 

EU: Ne može dulje jer Britanija neće sudjelovati u izborima

“Budući da Ujedinjena Kraljevina ne namjerava održati izbore za Europski parlament, nije moguće odlaganje nakon toga datuma”, stoji u nacrtu zaključaka.

U nacrtu se ponavlja da ne dolazi u obzir ponovo pregovaranje o sporazumu o razdruživanju.

Nacrt zaključaka se može mijenjati i hoće li proći zavisi od toga hoće li dobiti podršku svih 27 čelnika.

Čelnici Evropske unije okupili su se u četvrtak na dvodnevnom summitu u Bruxellesu.

Glavna tema dvodnevnog summita je britansko istupanje iz članstva EU-a (Brexit), koje je prema planu službeno trebalo početi za osam dana.

No, britanska premijerka Theresa May zatražila je od EU-a pomjeranje datuma početka Brexita jer želi ponovno organizirati glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu koji su London i Bruxelles. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da su lideri EU-a spremni na kratku odgodu datuma izlaska, ali uz uvjet da britanski parlament “pozitivno glasa” o sporazumu. Stoga, po njemu, ostaje otvoreno pitanje o duljini odgode Brexita.

Odgađanje na tri mjeseca

Britanska premijerka zatražila je od EU-a odgodu do 30. lipnja što su neki čelnici Unije ocijenili kasnim, uz napomenu da bi to moglo izazvati političke i pravne posljedice.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio da će se njegova zemlja protiviti odgodi datuma ako London ne predstavi “vjerodostojnu” strategiju i objasni zašto želi tu odgodu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako očekuje da će doći do odgađanja Brexita. On je rekao da polazi od toga da postoji spremnost šefova vlada EU da omoguće odgađanje Brexita, ako se time spriječava „tvrdi Brexit“.

Kurz je rekao da odgrađanje ne znači i da će na kraju biti dogovora o uređenom istupanju Velike Britanije iz EU. Nije isključio ni vanredni samit EU o Brexitu iduće sedmice.

„Brexit će nas svakako narednih sedmica intenzivno pratiti. Tvrdi Brexit imao bi dramatične posljedice po Veliku Britaniju, ali i EU“, upozorio je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskazala je, prije odlaska u Bruxelles, spremnost poduprijeti kratku odgodu britanskog izlaska iz EU, napomenuvši kako je datum 30. lipnja – problematičan.

Merkel je u govoru pred njemačkim parlamentom izrazila zabrinutost koju dijeli s Europskom komisijom da odgoda koju predlaže May znači da će Britanija i dalje biti članica EU-a tijekom izbora za novi saziv Europskog parlamenta u svibnju. 

“Što se tiče datuma 30. lipnja, moramo uzeti u obzir da su u svibnju europski izbori. To znači da se mora poštovati budućnost i legalnost europskih izbora. No zasigurno možemo pozitivno razgovarati o kratkoj odgodi”, istaknula je Merkel. 

Predsjednica Litvanije Dalia Gribauskaite rekla je da će EU učiniti sve da podrži britansku premijerku, ali da Velika Britanija treba da donese “ozbiljnu i finalnu odluku” o Brexitu.

“Odobrit ćemo odlaganje Brexita, ali vremenski okvir još mora da se razmotri. Pošto imamo europske izbore, Brexit bi se mogao odgoditi za maj ili i duže, ali u tom slučaju Ujedinjeno Kraljevstvo mora da organizira izbore”, poručila je.

Predsjednica Litvanje je dolazeći na samit europskih lidera rekla da EU mora biti spremna na sve, ali da se u zemljama članicama nadaju dogovoru o uređenom Brexitu. Ona je ponovila da Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU nije sada na dnevnom redu za raspravu, odnosno da je dnevni red već dogovoren i zaključen.

Samo kratko odgađanje

U dokumentu Europske komisije u posjedu Reutersa stoji kako bi odgoda trebala biti ili nekoliko tjedana kraća, kako bi se izbjegla kolizija s europskim izborima, ili se produžiti do kraja godine, čime bi Velika Britanija bila primorana sudjelovati na glasanju. 

Merkel je u svom govoru ponovila Tuskov stav kako bi kratka odgoda bila moguća ako bi britanski parlament idući tjedan prihvatio sporazum Bruxellesa i May, nakon što ga je dvaput odbio. 

Naglasila je kako bi Njemačka podržala zahtjev britanske premijerke da EU čelnici potvrde dogovor oko irskog “backstopa” koji je opisala kao najteži aspekt Brexita.

Backstop je zaštitni mehanizam namijenjen izbjegavanju povratka tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će s Ujedinjenim Kraljevstvom izaći iz tog saveza. u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora u prijelaznom razdoblju.

May je ranije u ožujku osigurala garancije Bruxellesa da EU neće iskoristiti “backstop” kao zamku kojom će Britanci na neodređeno ostati dio carinske unije.

London očekuje vanredni samit

U međuvremenu je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio da bi Europska unija idući tjedan mogla održati izvanredan summit na kojem bi ponudila odgodu Brexita uz potencijalno zahtjevne uvjete poput održavanja još jednog referenduma o članstvu. 

“Mogao bi se dogoditi, ali ne znamo hoće li doista biti izvanrednog summita EU-a kako bi nam se ponudila odgoda. Ne znamo koliko bi ona bila duga te bi moglo biti nekih vrlo zahtjevnih uvjeta, poput održavanja još jednog referenduma”, rekao je Hunt.

Dodao je kako takva opcija vjerojatno ne bi dobila podršku britanskog parlamenta, kao i da vlada još uvijek ne zna hoće li dva puta poražen sporazum premijerke Therese May i Bruxellesa idući tjedan ponovno biti vraćen na glasovanje. 

Naveo ja i kako u slučaju zastoja britanski parlament i dalje ima opciju otkazati cijeli Brexit, “iako su za to male šanse”. 

Izvor: Agencije