Oglasi

EU kritizira agencije za kreditni rejting

Evropska administracija za bezbjednost i tržište otkrila nedostatke u procesu određivanja rejtinga država.
Istraga je obavljena prije nego što su nove regulative EU-a stupile na snagu u junu prošle godineEPA

Administracija Evropske unije za tržište kritizirala je agencije za kreditni rejting zbog brojnih nedostataka u njihovoj procjeni kreditne pouzdanosti država, ali nisu pokrenuti postupci protiv njih prema novim regulativama.

"Istragom Evropske administracije za bezbjednost i tržište otkriveni su nedostaci u procesu određivanja rejtinga država, što bi moglo predstavljati rizik po kvalitet, nezavisnost i integritet procjene i samog procesa", ističe se u izvještaju ESMA-e.

Istraga je bila usmjerena na sukobe interesa u procesu određivanja rejtinga, bezbjednosne mjere za osiguranje da su postupci određivanja povjerljivi sve do objavljivanja i tačnost podataka.

Istraga je obavljena prije nego što su nove regulative EU-a stupile na snagu u junu prošle godine.

Niz preporuka

Obavljen je pregled poslovanja agencija Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koje kontroliraju blizu 90 posto tržišta rejtinga i izražena je zabrinutost za nezavisnost postupka određivanja rejtinga.

ESMA, čije je sjedište u Parizu, istragom je otkrila da je najmanje jednom prilikom član odbora direktora bonitetne agencije vodio razgovore s višerangiranim članovima timova za određivanje rejtinga o odgovarajućim postupcima ili je glasao tokom donošenja odluka o rejtingu.

ESMA je, nakon provedene istrage, iznijela niz preporuka bonitetnim agencijama, ali je naglašeno da još nije utvrđeno da li je bilo kršenja nekih regulativa, što bi moglo dovesti do određenih postupaka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.