EU: Korupcija i sloboda medija pred Srbijom na evropskom putu

U eurointegracijskom procesu moraju se slijediti pravila i poštivati neophodne reforme (Arhiva)

Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv korupcije, ali usvojeni zakoni moraju biti primijenjeni, poručio je u ponedjeljak u Beogradu Sem Fabrizi, šef Misije Europske unije u Srbiji.

Sličnu je poruku uputio i nizozemski šef diplomacije Stef Blok, ukazavši kako se od Srbije očekuje daljnji napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija, prenosi Hina.

“Zakone treba provoditi bez straha i bez obzira na to je li riječ o korupciji na nižoj ili na visokoj razini, jer se tako stječe povjerenje građana, tvrtki i međunarodne zajednice”, rekao je Fabrizi na konferenciji “Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Europe”.

Korupciju je nazvao “ozbiljnom prijetnjom”, sugerirajući kako je “treba prepoznati kao rak svakog društva”, jer “postoji jasna veza između korupcije i prosperiteta”.

“Što je efikasnija borba protiv tog zla, veći su bruto domaći proizvod i povjerenje građana”, kazao je on, naglasivši kako u borbi protiv korupcije “mnogo toga treba napraviti u Srbiji, ali i u cijeloj Europskoj uniji”, s obzirom na to da je riječ “o globalnom, a ne europskom, regionalnom ili nacionalnom problemu”.

Sloboda medija kao preduvjet za EU

Poruku Srbiji da se u eurointegracijskom procesu moraju slijediti pravila i poštovati neophodne reforme uputio je u ponedjeljak u Beogradu i nizozemski šef diplomacije.

“Potpora Nizozemske Srbiji na putu ka EU-u bitna je, a u isto vrijeme vjerujemo da država mora biti spremna za pristup. Zato inzistiramo da se ispoštuju sve reforme i sva pravila. U Srbiji je mnogo toga napravljeno, očekujemo daljnji napredak kad je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija”, rekao je on nakon razgovora sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije bilaterale s Dačićem što EU može napraviti za snaženje slobode medija u Srbiji, sugerirao je da se to može staviti kao nedvojben preduvjet za prijem u EU.

“Ono što mi kao Unija možemo jest da to stavimo kao jasan preduvjet za ulazak u EU, kao i vladavinu prava i borbu protiv korupcije”, naglasio je Blok.

Izvor: Agencije