Oglasi

EU: Kazna Googleu 2,4 milijarde eura

Googleu je izrečena rekordna kazna jer je davao nezakonitu prednost vlastitim uslugama za kupovinu.
Postupci Googlea su nezakoniti prema antimonopolskim propisima EU-a, kaže VestagerReuters

Evropska unija kaznila je američku kompaniju Google sa rekordnih 2,4 milijarde eura u sklopu antimonopolske istrage protiv tog pretraživača zbog zloupotrebe tržišne pozicije.

"Google je zloupotrijebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svijetu, dajući nezakonitu prednost vlastitim uslugama za kupovinu", navodi se u saopćenju evropske povjerenice za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager, javlja AFP.

"Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU-a. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija", dodaje Vestager.

Google je, također, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Premašeni rekord

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi eura.

Najnovija odluka dolazi manje od godinu nakon što je Vestager šokirala svijet i Washington kada je naložila američkom proizvođaču iPhonea, Appleu, da isplati Irskoj 13 milijardi eura na ime neplaćenog poreza.

Komisija je optužila Google da je vlastitim uslugama za online kupovinu davao prednost prilikom pretraživanja, što je nanijelo štetu konkurenciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.