EU jača napore u borbi protiv terorizma

Ministri pravosuđa i sigurnosti članica Evropske unije pozvali su na jačanje borbe protiv terorizma boljom međusobnom saradnjom, pojačanim istragama terorističkih mreža, registrom putnika u zračnom prometu, kontrolom na vanjskim granicama, suprotstavljanjem radikalizaciji te borbom protiv finansiranja terorizma.

Ministri su na vanrednom sastanku dva dana nakon napada u Briselu u svojoj zajedničkoj izjavi pobrojali sve što treba napraviti na nivou EU kako bi se pojačala kolektivna sposobnost za borbu protiv terorizma. Oni su istakli kako je hitno potrebno pojačati napore na istragama terorističkih mreža odgovornih za napade u Briselu i Parizu te sličnih mreža.

Belgija snizila nivo opasnosti od prijetnje terorizmom

Belgija je danas snizila nivo opasnosti od prijetnje terorizma s maksimalnog četvrtog stepena na treći, saopćio je belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon, prijenose agencije.

On je na televiziji RTL rekao kako je ta odluka donijeta na osnovu sugestije grupe koja procjenjuje prijetnju od terorizma, prenosi agencija AFP.

Stepen opasnosti je bio podignut na maksimalni nakon trostrukog napada u Briselu na aerodrom i metro prije dva dana.

Također traže da se već sljedeći mjesec usvoji i počne primjenjivati direktiva o registru putnika u zračnom prometu, da se hitno dovrši zakonodavstvo o borbi protiv terorizma, što uključuje sistematsku kontrolu na vanjskim granicama šengenskog prostora, kontrolu i posjedovanje vatrenog oružja, proširenje Evropskog informacijskog sistema kaznenih registara (ECRIS) i na državljane trećih država.

Provedba akcijskog plana

Traži  se provedba akcijskog plana za borbu protiv finansiranja terorizma, za borbu protiv krivotvorenja dokumenata i puna provedba postojećih pravila EU o hemikalijama koje služe za izradu eksplozivnih naprava te saradnja u borbi protiv terorizma između EU i Turske, država sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana.

Ministri su u zajedničkoj izjavi snažno osudili terorističke napade u Briselu i izrazili zgražanje nad tim zlodjelima. Oni traže da nacionalne vlasti zadužene za promet i prometna poduzeća dijele informacije kako bi se procjene rizika mogle obavljati na efikasan način i kako bi se prilagoditi mjere za potencijalne prijetnje u prometu.

Države članice traže da se hitno i sistematski poboljša opskrba i interoperabilnost evropskih i međunarodnih baza podataka u području sigurnosti, putovanja i migracija, korištenjem savremene tehnologije uz zaštitu privatnosti.

Izvor: Agencije