EU jača kontrolu prodaje oružja

Nova pravila uključuju zabranu poluautomatskog oružja za civilnu upotrebu, mada ne u mjeri u kojoj je to predložila Evropska komisija (Reuters)

Pregovarači država članica Europske unije i Europskog parlamenta postigli su danas privremeni dogovor o jačanju kontrole kupovine i prodaje vatrenog oružja, sa ciljem da se napadačima i oružanim grupama oteža nabavka oružja.

Prema riječima slovačkog ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, čija država predsjedava EU-om, dogovor je bio nužan nakon niza napada u Europi kako bi se uklonili nedostaci sadašnjih europskih zakona o vatrenom naoružanju, koji su donijeti 1991. godine.

„Ovaj dogovor osigurava jaču kontrolu, što će pomoći u sprječavanju terorista i kriminalnih organizacija da se domognu vatrenog naoružanja“, dodao je Kalinjak.

Taj privremeni dogovor treba biti potvrđen na sjednici EP-a i Vijeća EU-a.

Pitanje kalašnjikova

Nova pravila uključuju zabranu poluautomatskog oružja za civilnu upotrebu, mada ne u mjeri u kojoj je to predložila Europska komisija, koja je tražila potpunu zabranu najopasnijeg poluautomatskog oružja, među kojima je i puška „kalašnjikov“.

Tom prijedlogu EK-a, koji je došao nakon napada u Parizu prošle godine, jako se protivila industrija, navodeći kako će time biti oštećeni oni koji nemaju zle namjere.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je rekao kako se Komisija borila za ambiciozan dogovor kako bi se smanjila opasnost od pucnjave po školama, ljetnim kampovima ili od napada koji se izvode zakonski pribavljenim oružjem.

„Mi smo željeli još jaču kontrolu, ali uvjeren sam i kako ovaj dogovor predstavlja prekretnicu u kontrolu naoružanja u EU-u“, rekao je on.

Izvor: Agencije