Oglasi

EU izvodi Poljsku pred sud zbog pravne reforme

Kako se navodi u saopćenju, poljski zakon o Vrhovnom sudu nije kompatibilan sa zakonom EU-a.
U julu je Evropska komisija Poljskoj dala prvo upozorenje, nakon čega je u augustu uslijedilo još jedno, a prije nego što je donijeta današnja odlukaArhiva

Evropska unija odlučila je da izvede Poljsku pred Evropski sud pravde, zbog neslaganja oko poljskog pravosudnog sistema, jer su donijete izmjene ocijenjene kao kršenje zapadnih demokratskih standarda, saopćila je izvršna Komisija EU-a.

Kako se navodi u saopćenju, poljski zakon o Vrhovnom sudu nije kompatibilan sa zakonom EU-a, jer podriva principe sudske nezavisnosti, prenosi AP.

U julu je Evropska komisija Poljskoj dala prvo upozorenje, nakon čega je u augustu uslijedilo još jedno a prije nego što je donijeta današnja odluka.

Imenovanje sudija Vrhovnog suda

Prije nekoliko dana je poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao deset novih sudija Vrhovnog suda, uprkos prijetnjama evropskim sankcijama.

Sudije su imenovane u novoosnovano disciplinsko vijeće, koje se, kako tvrde pravni stručnjaci, može iskoristiti za obračun sa sudijama koje su kritične prema vlasti.

Devet dekana pravnih fakulteta kažu da se na pozicije imenuju kandidati koji ne ispunjavaju uvjete.

Evropska komisija je u decembru pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU-a.

Varšavu je optužila da krši evropsko pravo i temeljne vrijednosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.