EU izdvaja još novca za borbu protiv ebole

Sijera Leone je od Liberije preuzela primat u broju oboljelih (AP)

Europska unija (EU) najavila je pomoć od 61 milijun eura  u borbi protiv virusa ebole u zapadnoj Africi, potvrđeno je iz Europske komisije.

„Ta sredstva pomoći će zemljama pogođenim ebolom da se bolje izbore s višestrukim izazovima koji su nastali kao posljedice krize“, potvrdio je Neven Mimica, europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj tokom posjeta Gvineji.

Naveo je i kako se mora osigurati da se zemlje, čije je stanovništvo pogođeno ebolom, brzo oporave od krize i krenu putem održivog razvoja.

Od navedenog iznosa, 11 milijuna eura bit će upućeno Gvineji, a Liberiji 14 milijuna kao pomoć u ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije.

Sve više mrtvih

Osim toga, 20 milijuna eura bit će usmjereno na zdravstveni projekat pokrenut krajem 2013. godine u Gvineji za borbu potiv ebole.

Još 11 milijuna bit će izdvojeno za fond koji je namijenjen pripremi za slučaj izbijanja epidemije u nekim afričkim zemljama, dok će ostatak biti upotrebljen za sprečavanje nasilja, kao i ublažavanje tenzija nastalih zbog epidemije u pograničnim područjima pogođenih zemalja.

Broj umrlih od epidemije ebole u zapadnoj Africi popeo se na 6.331 u tri najgore pogođene zemlje, ali je sada Sijera Leone preuzela od Liberije primat u broju oboljelih, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ukupan broj oboljelih u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu dosegnuo je 17.800 osoba.

Izvor: Agencije