EU izdvaja 15,6 milijardi eura za pomoć partnerima u svijetu

Evropska unija pružit će novčanu pomoć kako bi se smanjile posljjedice pandemije korona virusa (EPA)

Evropska unija podržat će s više od 15,6 milijardi eura finansijske pomoći svoje partnere u svijetu u borbi protiv pandemije korona virusa.

Od toga je 3,8 miljardi eura predviđeno za Zapadni Balkan i neposredno susjedstvo EU-a, kažu u Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

Iz Komisije navode da će se EU fokusirati na podršku partnerskim zemljama u rješavanju trenutne zdravstvene krize i humanitarnih potreba, jačanju njihovih zdravstvenih sistema, kapaciteta za istraživanje i suočavanje s pandemijom i ublažavanju društveno-ekonomskog utjecaja krize zbog bolesti COVID-19.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kaže da će u okviru globalnog odgovora na pandemiju korona virusa EU preusmjeriti više od 3,8 milijardi eura zemljama zapadnog Balkna te južnog i sjevernog susjedstva Unije.

Dodatna donatorska sredstva

“Sredstva su namijenjena njihovim stvarnim trenutnim potrebama. Mi dijelimo kontinent i samo zajedno možemo uspjeti”, kaže Varhelyi.

Iz Komisije najavljuju da će za potrebe afričkih zemalja biti izdvojeno 3,25 milijardi eura.

Dodaje se da će EU organizirati donatorsku videokonferenciju kako bi se prikupila dodatna neophodna sredstva i podržala pomoć koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) daje najugroženijim zemljama.

U Briselu naglašavaju da virus ne poznaje granice i da, dok god bilo gdje u svijetu postoji prijetnja od korona virusa, niko ne može biti siguran.

Izvor: Agencije