EU i Velika Britanija danas nastavljaju pregovore

Brexit je stupio na snagu 31. januara, a do kraja godine traje pjelazno razdoblje, u kojem vrijede postojeća pravila (EPA)

Velika Britanija i Evropska unija nastavit će pregovore o trgovini u četvrtak poslije podne u Londonu, objavio je glavni britanski pregovarač David Frost, nakon telefonskog razgovora s evropskim kolegom Michelom Barnierom.

“Intenzivni pregovori odvijat će se svaki dan i početi 22. oktobra u Londonu”, objavio je Frost na Twitteru.

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdila je da je London, na osnovi razgovora Frosta i Barniera, spreman primiti evropske pregovarače kako bi nastavili pregovore, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Zajednički smo dogovorili skup načela za ovu intenzivnu fazu pregovora”, kazala je.

Prvi krug pregovora bit će održan u Londonu od 22. do 25. oktobra, a nakon toga po dogovoru.

Unija vjeruje u pozitivan ishod

Glasnogovornica je napomenula da ništa ne garantira da će pregovori biti uspješni, ali i istakla da Velika Britanija smatra da je dogovor najbolje rješenje.

“Da bi se postigao dogovor, potrebno je dvoje… Sasvim je moguće da pregovori neće uspjeti. Bude li tako, Velika Britanija će završiti prelazno razdoblje po australskim uvjetima i pritom prosperirati”, dodala je.

Evropska unija je u srijedu pozvala Veliku Britaniju da konačno odluči šta želi, poručivši kako vjeruje da je dogovor o budućim odnosima nakon Brexita još uvijek moguć.

I EU, i Velika Britanija posljednjih dana pozivaju na kompromis, kako bi se izbjegao haotičan rasplet petogodišnje drame, što bi dodatno pogoršalo ekonomsku krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa.

“Vremena je jako malo i spremni smo pregovarati dan i noć o svim pitanjima, na osnovi pravnih tekstova”, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u Evropskom parlamentu.

Kazao je da Velika Britanija mora donijeti važnu odluku i da je to njen slobodan i suveren izbor, ali ona će odrediti kakav će imati pristup evropskom tržištu.

“Želimo dogovor, ali ne pod svaku cijenu”, rekao je Michel.

‘Dogovor je još uvijek moguć’

Barnier je kazao u obraćanju europarlamentarcima da je dogovor s Londonom još uvijek moguć.

“Vremena je malo, jako malo. Moramo zajedno s Britancima pronaći rješenja za najteža pitanja”, dodao je.

“Mislim da je dogovor dostižan, ako budemo, obje strane, spremni raditi konstruktivno i u duhu kompromisa: ako idućih dana postignemo napredak, na osnovi pravnih tekstova kako želimo i, naposljetku, ako budemo spremni u danima koji dolaze riješiti najteža pitanja”, rekao je Barnier.

London tvrdi da EU mora “iz temelja” promijeniti svoj stav ako želi nastaviti pregovore.

Unija smatra da je to pokušaj blefiranja i pruža Londonu ruku pomirenja, potvrđujući mu suverenitet i nudeći intenzivne pregovore o svim pitanjima.

London je, putem glasnogovornika, poručio da “sa zanimanjem” prima na znanje Barnierove riječi, koje “na znakovit način govore o pitanjima koja stoje iza aktuelnih poteškoća u razgovorima”.

‘Ne trebamo riječi, nego garancije’

Michel je naglasio da je EU spreman na nagli raskid veza bez novog sporazuma o trgovini kojim bi se izbjegle carine i kvote.

Objasnio je da pregovori zapinju na tri glavna pitanja: ribolovu, pravednom tržišnom takmičenju i rješavanju sporova.

“Ne trebamo riječi, trebamo garancije”, poručio je, govoreći o važnosti pravednog tržišnog takmičenja.

“Naši britanski prijatelji kažu da žele zadržati najviše standarde. Ako je to tako, zašto se ne obavežu na to?”

Michel je zatražio “obavezujuću, nezavisnu arbitražu” za brzo rješavanje sporova, ističući da britanski prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu, koji bi prekršio odredbe ugovora o razdruživanju, koji je već ratificiran, samo jača odlučnost Evrope da osigura strogi nadzor provedbe sporazuma o trgovini.

Evropska komisija poručila je da London mora poštivati ugovor o razdruživanju nezavisno o pregovorima o trgovini.

Michel je kazao da bi gubitak pristupa britanskim vodama nanio veliku štetu evropskim ribarima te da ga EU želi zadržati, jednako kao što London želi zadržati pristup evropskom tržištu.

“Ali, Velika Britanija želi pristup jedinstvenom tržištu, a da istovremeno može odstupati od naših standarda i propisa kada im to odgovara. Ne možete imati oboje”, rekao je.

“Velika Britanija mora donijeti važnu odluku o svojoj budućnosti. Nije riječ o pregovaračkoj taktici, nego o tome kakav model društva i ekonomije žele u budućnosti”, kazao je Michel.

‘Vrata ostaju otvorena’

“To je njihov slobodan i suveren izbor i mi ćemo ga poštivati, ali njihov suvereni odgovor odredit će kakav će pristup imati našem tržištu”, dodao je.

“Želimo dogovor koji će biti pravedan, uravnotežen, ali spremni smo i za slučaj da ga ne bude”, zaključio je predsjednik Evropskog vijeća.

Brexit je stupio na snagu 31. januara, a do kraja godine traje prelazno razdoblje, u kojem vrijede postojeća pravila.

Unija je spremna pregovarati do sredine novembra, a eventualni sporazum do isteka roka mora još ratificirati i Evropski parlament.

“Naša vrata ostaju otvorena i ostat će otvorena do posljednjeg dana… Ali, za dogovor je potrebno dvoje”, poručio je Barnier.

Ako dogovor ne bude postignut do kraja godine, trgovina će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Izvor: Agencije