EU i UN osudili kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji

Šefica UN-ove agencije za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Saudijsku Arabiju na puštanje aktivistica koje su, navodno, mučene u pritvoru (EPA)

Ukupno 36 država, uključujući svih 28 članica Europske unije, koje su okupljene u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda potpisalo je izjavu kojom kritizira stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, priopćili su diplomati.

“Vrlo je važno da je Europa jedinstvena u tomu”, kazao je izaslanik jedne od članica Unije za agenciju Reuters.

Izjava se smatra prvom opomenom saudijskoj kraljevini otkad je, prije 13 godina, uspostavljeno to UN-ovo tijelo.

Tekst izjave pročitao je Harald Aspelund, islandski veleposlanik u Ženevi, pozivajući saudijske vlasti na oslobađanje aktivista i suradnju u istrazi ubojstva novinara Jamala Khashoggija.

“Pozivamo Saudijsku Arabiju da poduzme korake kako bi se osiguralo da aktivisti za ljudska prava i novinari mogu slobodno i u potpunosti ostvariti svoja prava na slobodu izražavanja, mišljenja i udruživanja, bez straha od odmazde”, kazao je Aspelund.

Rijad odbacuje kritike

Prethodno je šefica UN-ove agencije za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala Saudijsku Arabiju na puštanje aktivistica koje su, navodno, mučene u pritvoru nakon što su ih vlasti optužile za nanošenje štete interesima zemlje.

Neke od žena, uključujući i one koje su vodile kampanju za pravo na vožnju automobila, bile su podvrgnute mučenju elektrošokovima, šibanju, seksualnom zlostavljanju i drugim oblicima mučenja, kažu aktivisti.

No, zamjenik saudijskog državnog odvjetnika Alsharq Alawsat izjavio je novinarima da je njegov ured pregledao medijska izvješća u kojima se navodi da su žene mučene, ali nisu pronađeni nikakvi dokazi. Takve je tvrdnje nazvao “lažnima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije