EU i UN: Kritike Makedoniji, Sloveniji i Austriji

Države na balkanskoj ruti su pozvane da usvoje koordinirani pristup kako bi podijelile odgovornost u izbjegličkoj krizi (EPA)

Europska unija i Ujedinjeni narodi uputili su oštre kritike prema novim restrikcijama uvedenim izbjeglicama koje putuju duž glavne izbjegličke rute preko Balkana, gdje su stotine Afganistanaca blokirane i ne mogu prijeći u Makedoniju.

“Zabrinuti smo zbog ovakvog pristupa i postavit ćemo pitanje državama na koje se to odnosi”, upozoravaju iz EU, a prenosi AP.

EU navodi kako nova pravila blokiraju ulazak ljudima koji žele da se ujedine s obiteljima, izbjegnu pozive u vojsku ili pobjegnu od “osobnih sporova”.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) oštro je osudila “restriktivne mjere” koje su prema izbjeglicama uvele države poput Austrije, Slovenije i Makedonije, te pozvala Europu da usvoji koordinirani pristup kako bi podijelila odgovornost u izbjegličkoj krizi.

“Sa svakim novim tjednom čini se da neka druga europska država više nastoji odbiti izbjeglice i migrante nego što odgovorno radi na prihvatu priljeva i na zajedničkim rješenjima”, navodi UNHCR, a prenosi Reuters.

Brojni rizici za izbjeglice

Po UNHCR-u, nove mjere mogu rezultirati povećanim rizicima zaštite za izbjeglice i tražitelje azila, posebice onih s posebnim potrebama, kao i onih bez pratnje te odvojene djece. Navode i kako su brojne izbjeglice zadržane na otvorenom, po hladnom vremenu i u riziku od nasilja i eksploatacije.

Ta je agencija apelirala na europske države da objave jasne detalje kriterija za prihvat izbjeglica.

Organizacija Liječnici bez granica (MSF) također kritizira nove mjere i navodi da europske vlade na balkanskoj ruti nastavljaju s izmišljanjem novih i arbritrarnih kriterija s jednim ciljem – smanjiti priljev ljudi po bilo koju cijenu, pa makar i potpuno zanemarujući njihove humanitarne potrebe.

Prethodno je i organizacija za ljudska prava Amnesty International optužila Austriju da krši ljudska prava određujući gornju granicu broja izbjeglica i azilanata koje prima dnevno.

Austrija je naljutila i druge članice EU, a europski dužnosnici su izjavili kako krši zakon time što je odlučila da neće primati više od 80 zahtjeva za azil dnevno, te da će dozvoliti dnevni prolaz do 3.200 izbjeglica koje žele da zatraže zaštitu u nekoj drugoj zemlji.

Izvor: Agencije