EU i Ukrajina protiv vraćanja Rusije među najmoćnije

Ukrajinski Krim okupiran je kao i prije, a ukrajinski Donbas trpi zbog rata, rekao je Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podržao je vodeće europske sile koje se protive ponovnom prihvaćanju Rusije u skupinu G7 naprednih gospodarstava kazavši da Moskva još uvijek drži Krim pod okupacijom te da ugrožava mir u istočnoj Ukrajini, javlja Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump smatra da bi bilo “prikladno” da se Rusija ponovno priključi onome što je nekad bilo G8.

No Francuska, koja će biti domaćin susreta čelnika G7 predstojećeg vikenda, te Njemačka i Velika Britanija, kao članice G7, brzo su odbile Trumpov prijedlog uz objašnjenje da je Rusija isključena nakon što je anektirala ukrajinski Krim i tada podržala pobunu protiv Kijeva u industrijskoj regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

“Ništa se nije promijenilo od ožujka 2014. godine, kad je zaustavljeno rusko sudjelovanje u G8. Ukrajinski Krim okupiran je kao i prije, a ukrajinski Donbas trpi zbog rata”, rekao je Zelenski.

Ubijeno najmanje 13.000 ljudi u Ukrajini

Ponavljajući taj stav, Europska unija službeno je rekla da bi ponovno prihvaćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u skupinu bez postavljanja uvjeta bilo “kontraproduktivno, ali i znak slabosti”.

“Europska unija ostaje čvrsto pri stajalištu da razlozi ruskog isključenja iz tadašnjeg G8 vrijede danas kao što su vrijedili prije pet godina. Stoga će EU biti protiv ideje da se ponovno pozove Rusija u G7”, rečeno je u Bruxellesu.

EU i SAD nametnuli su sankcije Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskom sukobu, u kojemu je dosad, prema podacima UN-a, ubijeno najmanje 13.000 ljudi.

Borbe se i dalje vode u Donbasu, iako slabijeg intenziteta. 

Izvor: Agencije