EU i NATO u borbi protiv hibridnog ratovanja

Domaćin Finska, koja je vojno neutralna članica Evropske unije, ima 1.300 kilometara dugu granicu s Rusijom (EPA)

Nekoliko članica Evropske unije i NATO-a potpisalo je memorandum o osnivanju centra u Helsinkiju u kojem će se istraživati metode suprotstavljanja taktikama cyber-napada, propagande i dezinformacija.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Švedska, Poljska, Finska, Latvija i Litvanija potpisnice su Memoranduma o razumijevanju o članstvu, a u julu će se pridružiti još država.

Domaćin Finska, koja je vojno neutralna članica Evropske unije, ima granicu od 1.300 kilometara s Rusijom, koju zapadne države optužuju za tzv. hibridne kampanje u ukrajinskom sukobu, kao i za uplitanje u američke izbore.

‘Propagandni napadi Kremlja’

Rusija je te optužbe odbacila.

Novi centar bit će smješten u Helsinkiju te će biti sastavljen od mreže stručnjaka iz država učesnica.

Njihov prvi sastanak bit će održan u srijedu, a očekuje se da će kasnije ove godine biti formiran stalni tim od deset ljudi.

“Centar je velika podrška saradnji između EU-a i NATO-a. Hibridne aktivnosti postale su trajni dio evropskog sigurnosnog okruženja”, rekao je finski ministar vanjskih poslova Timo Soini.

Njegova je država prošle godine izrazila zabrinutost zbog sve intenzivnijih propagandnih napada Kremlja.

Njemačka je, također, izvijestila o rastu broja ruskih kampanja dezinformiranja i ciljanih cyber-napada.

Budžet 1,5 miliona eura

Soini je istakao kako je centru cilj širenja svijesti o hibridnim prijetnjama i ranjivosti društava, koje mogu biti iskorištene u hibridnim operacijama.

“Upotreba hibridnih strategija stavlja unutrašnju koheziju i otpor društava na ispit. Potreban je ne samo otpor države nego i društva, temeljiti pristup sigurnosti”, dodao je.

Godišnji budžet centra inicijalno će biti 1,5 miliona eura.

Polovinu tog iznosa dat će Finska, a ostatak druge potpisnice. 

Izvor: Agencije