Oglasi

EU i Mercosur dogovorili trgovinski sporazum

Jedan od najvećih sporazuma koje je Evropska unija ikada postigla i odnosi se na 770 miliona potrošača i 18.000 milijardi eura BDP-a.
Sporazum izaziva zabrinutost evropskih poljoprivrednika, koji strahuju od nepravedne konkurencijeEPA-EFE

Evropska unija i južnoameričke države Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) postigli su dogovor o trgovinskom sporazumu o kojem pregovaraju 20 godina, saopćili su pregovarači.

Brazil je odmah reagirao, ocjenjujući kako je ovo "historijski" sporazum, dok je Argentina objavila kako je u pitanju sporazum "bez presedana".

Pregovarači su u srijedu počeli posljednju rundu razgovora u cilju postizanja sporazuma u svjetlu trgovinskih tenzija u svijetu.

Zabrinutost evropskih poljoprivrednika

Sporazum, jedan od najvećih koje je EU ikada postigla i odnosi se na 770 miliona potrošača i 18.000 milijardi eura bruto društvenog proizvoda - BDP, ipak izaziva zabrinutost evropskih poljoprivrednika, koji strahuju od nepravedne konkurencije

Dogovor još trebaju potvrditi države članice EU-a, navode agencije.

Evropska unija i Mercosur su 2018. godine imali trgovinsku razmjenu od skoro 88 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.