Oglasi

EU i Kanada protiv odluke SAD-a u vezi Kube

Washington je najavio da će ukinuti zabranu podizanja tužbi protiv kompanija koje posluju u ovoj karipskoj zemlji.
Mike Pompeo j poručio da će 2. maja ukinuti zabranu podizanja tužbi protiv kompanija koje posluju na KubiEPA

Evropska unija i Kanada su udružile snage kako bi zaštitili svoje kompanije, poslije najave Sjedinjenih Američkih Država da će ukinuti zabranu podizanja tužbi protiv kompanija koje posluju na Kubi.

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da će 2. maja ukinuti zabranu podizanja tužbi protiv kompanija koje posluju na Kubi, prenosi Tanjug.

"Svaka osoba ili kompanija koja posluje na Kubi treba imati u vidu ovo saopćenje", rekao je Pompeo, prenosi Reuters.

Zajedno na zaštiti interesa

Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini i kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland izrazile su žaljenje zbog takve odluke Washingtona i rekle da su one posvećene "da rade zajedno na zaštiti interesa njihovih kompanija", prenio je AP.

One upozoravaju da se, prema kanadskim zakonima i prema pravu EU-a, na svaku tužbu Amerike može odgovoriti protutužbom.

Shodno tome, objašnjavaju da će odluka SAD-a samo dovesti do nepotrebnog niza pravnih postupaka.

Navodi se da najavljena promjena politike može izložiti američka, kanadska i evropska preduzeća zakonskim akcijama i zadati udarac naporima Kube da privuče strane investicije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.