EU i Japan otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu

Tokom osam godina bit će ukinute carine na japanske automobile (EPA)

Japan i Evropska unija su petak otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu, koja pokriva oko trećine svjetske ekonomije.

Sporazum je i odgovor dvije strane na protekcionističke prijetnje, posebno one predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a obuhvata područje s oko 635 miliona ljudi.

“Evropa i Japan šalju poruku svijetu o o budućoj otvorenoj i poštenoj trgovini”, napisao je u izjavi predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Naš sporazum pokazuje da je trgovina više od samih kvota i carina, ili miliona i milijardi… Radi se o vrijednostima, načelima i poštenju”, dodao je on.

To uključuje načela “rada, sigurnosti, zaštite klime i potrošača”, rekao je.

Prednosti otvorene trgovine

“Ovaj sporazum ima sve to”, rekla je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

“On uklanja carine i doprinosi globalnim pravilima, istovremeno pokazujući svijetu da oboje ostajemo uvjereni u prednosti otvorene trgovine.”

Obaveze iz Pariškog sporazuma o klimi također su uključene u sporazum, napomenula je Malmstrom.

Japan će, po sporazumu, ukinuti carine na 94 posto uvoza iz EU-a, uključujući i za 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

Sporazumom se, naprimjer, ukidaju japanske carine na sireve gauda i cheddar, koje iznose gotovo 30 posto, kao i na vino, koje se u prosjeku carini sy 15 posto.

Evropska unija će sa svoje strane ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana.

Automobili i televizori

Tokom osam godina nakon početka primjene sporazuma bit će ukinue carine na japanske automobile, a u šest godina na televizore, što je posebno važno za Japan.

Dvije strane su politički dogovor postigle u julu, a njegova ratifikacija završena je u decembru.

Sporazum je sklopljen u razdoblju napetosti u globalnoj trgovini, nakon što je Trump, između ostalog, uveo carine na uvoz čelika i aluminija i krenuo razmatrati carine za automobilsku industriju koje bi mogle pogoditi i EU, i Japan.

Izvor: Agencije