EU i Japan finalizirali ugovor o slobodnoj trgovini

Shinzo Abe
Shinzo Abe: Japan i Evropska unija će graditi tržište i ekonomsku zonu koja će biti model za međunarodnu zajednicu (EPA)

Europska unija i Japan priopćili su u petak da su završili rad na ugovoru o slobodnoj trgovini o kojemu su pregovarali od 2013.

Bruxelles i Tokio ovime “šalju snažnu poruku svijetu”, izrazili su zadovoljstvo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe.

Dvije strane su se u srpnju 2017. godine već bile dogovorile o glavnim smjernicama ugovora.

Tekst u završnom obliku ne obuhvaća dio povezan s osjetljivim pitanjem rješavanja sporova između država i ulagača, o kojemu se EU još nije uspio dogovoriti s Japanom, prenosi Hina.

Tekst će se sada podnijeti zemljama članicama i Europskom parlamentu, istaknula je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem na tiskovnoj konferenciji, ne spominjući moguću ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

Najveća ekonomska slobodna zona

EU i Japan stvaraju time najveću slobodnu ekonomsku zonu, odbacujući protekcionizam koji zastupa američki predsjednik Donald Trump, javlja Reuters.

Dvije ekonomije zajednički čine gotovo 30 posto ukupnog globalnog prometa.

“Japan i EU će zajednički graditi, pošteno, zakonski osnovano tržište i ekonomsku zonu koja će biti model za međunarodnu zajednicu u 21. stoljeću”, rekao je japanski premijer Shinzo Abe, prenosi Fena.

Ugovorom će u EU biti ukinute carine od 10 posto na japanske automobile i autodijelove.

Japan će ukinuti carine za europske sireve, vina i uvećati kvote za uvoz mesa te omogućiti europskim kompanijama sudjelovanje u javnim natječajima u Japanu.

“Ovo je najveći sporazum o slobodnoj trgovini koji je EU ikada ispregovarala”, rekla je povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrom.

U EU-u se vodi rasprava o nacionalnom ratificiranju ugovora o slobodnoj trgovini o kojima Komisija pregovara u ime zemalja članica.

Bruxelles bi se zadovoljio potvrdom u Europskom parlamentu, ali neke zemlje žele da se ti ugovori, koji nailaze na sve veće osporavanje, ratificiraju u njihovom parlamentu, što može usporiti proces, pa i dovesti ga u pitanje.

Šesti trgovinski partner Evrope

Pregovori o JEFTA-i [ugovor o slobodnoj trgovini EU-a i Japana] počeli su u ožujku 2013. godine u prilikama gotovo potpune nezainteresiranosti javnosti, za razliku od ugovora o kojima je EU pregovarao s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Trebalo je čekati ubrzanje pregovora u 2017. godini, kako bi se čuli glasovi, napose nevladine organizacije “Greenpeace”, koji su osudili pregovore “iza zatvorenih vrata”.

Ne očekuje se da će ovaj ugovor stupiti na snagu prije početka 2019. godine.

Ugovor će imati veliku važnost: EU je treći trgovinski partner Japana, a Japan – zemlja sa 127 milijuna stanovnika – šesti je partner Europe.

Izvor: Agencije