EU formalno odobrila vojnu misiju u Maliju

Catherine Ashton je izjavila da će misija imati 'ogroman značaj u pružanju pomoći malijskoj vojsci' (AFP)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) u ponedjeljak su formalno odobrili pokretanje vojne misije EU-a od 500 pripadnika, koja će obučavati malijsku vojsku koja je već počela kopnene operacije.

Prva grupa od 70 vojnika EU-a stigla je u ovu zapadnoafričku državu prije 10 dana, a to što su ministri u ponedjeljak dali zeleno svjetlo predstavlja posljednju fazu u sastavljanju Misije EU-a za obuku (EUTM), koja ima mandat od 15 mjeseci da obuči malijsku vojsku koja je u prilično lošem stanju, navodi AFP.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je izjavila da će misija “imati ogroman značaj u pružanju pomoći malijskoj vojsci”, koja je slabo opremljena i obučena bez kapaciteta da sačuva teritorijalni integritet zemlje.

Osposobljena vojska

Dvadeset sedam članica EU-a su prvi put usvojile ideju o misiji za obučavanje u decembru prošle godine, kako bi vojska bila osposobljena za borbu protiv pobunjenika koji su prošle godine zauzeli prostrani sušni sjever Malija.

Međutim, osnivanje misije je ubrzano nakon što je Francuska 11. januara iznenada pokrenula vojnu intervenciju u bivšoj koloniji kako bi zaustavila napredovanje pobunjenika u pravcu juga ka prijestolnici.

Ukupno 16 zemalja EU-a i Norveška dogovorile su se da učestvuju u EUTM-u, koji će imati budžet od 12,3 miliona eura, a svaka država koja bude učestvovala sama će finansirati svoje vojnike.

Otprilike polovina vojnika će biti zadužena za obuku, a ostali će pružati zaštitu, kao i administrativnu i medicinsku pomoć.

Izvor: Agencije